Fiala po návratu z Asie: Byl jsem přijat na nejvyšší úrovni

30.04.2023 21:10 | Ze sítí

„Během mé návštěvy v Asii se podepsalo 21 smluv a memorand. Někdy na úrovni vládních, někdy na úrovni mezi jednotlivými podnikateli nebo bankami,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS), jaké mají být výsledky jeho desetidenní cesty po Asii. Ve všech zemích, které navštívil, prý měli mít zájem především o česká letadla. Všude, kam český premiér přiletěl, prý rovněž jeho návštěva budila „obrovskou“ pozornost.

Fiala po návratu z Asie: Byl jsem přijat na nejvyšší úrovni
Foto: Facebook
Popisek: Petr Fiala ve Vietnamu

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Premiér Fiala během své desetidenní cesty po Asii navštívil Kazachstán, Vietnam, Singapur, Indonésii, Filipíny a svou cestu pak zakončil v Uzbekistánu. Setkal se s nejvyššími představiteli zemí a měl s nimi jednat o prohloubení vzájemné spolupráce zejména v oblasti obchodu, obranné spolupráce, dopravy, vědy, výzkumu a inovací.

„Během mé návštěvy v Asii se podepsalo 21 smluv a memorand. Někdy na úrovni vládní, někdy na úrovni mezi jednotlivými podnikateli nebo bankami, což je určitě velmi pozitivní,“ hodnotí Fiala svou cestu na Facebooku, kde sdílel též slova ze svého rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Podle ministerského předsedy tu je „několik klíčových oblastí, které jsou pro naše podnikání důležité“. „Prakticky všechny země mají zájem o naše letadla,“ řekl a přiblížil, že má jít o stroje L-39NG nebo dopravní a transportní L-410.

„Je tu zájem a tohle jsou zrovna věci, které úplně nejdou dělat bez podpory vlády, takže tady se ten prostor skutečně otevírá,“ podotkl premiér a doplnil: „Ve Vietnamu už s tím mají zkušenosti, jinde mají zájem.“ Důležité podle něj je, že se prodejem letadel se pojí také i výcvik pilotů nebo obnova letišť a další příležitosti.

Nejednalo se prý ovšem jen o letectví, zájem je i o české vozy či vlaky. „Ve Vietnamu se staví továrna Škody Auto. Tím se firmě otevírá možnost prodávat auta v jihovýchodní Asii v mnohem větší míře než dosud. V Uzbekistánu se jedná o obrovské zakázce na dodávku vlaků,“ přiblížil Fiala.

Za nejdůležitější ze své cesty po Asii pak označil otevírání dveří pro české podnikatele v regionech, kterým Česká republika ani Evropa „dosud nevěnovaly dostatečnou pozornost“. „Tyto regiony jsou důležité proto, abychom se mohli zbavit buďto závislosti na Rusku, nebo dominance Číny v dodavatelským řetězcích, ve zpracování některých produktů a surovin,“ doplnil předtím předseda vlády též v příspěvku odkazujícím na jeho rozhovor pro TV Nova.

Spolupráce s Českem má být v Asii značně vítána. „Všude v Asii jsem byl přijat na nejvyšší státní úrovni. To vyjadřuje jednu věc. Obrovský zájem těchto zemí o spolupráci s ČR. Ten musíme využít, abychom byli ve světě úspěšní,“ sdílel též premiér s tím, že prý jeho návštěva v každé zemi budila „obrovskou“ pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všude, kam český premiér přiletěl, prý rovněž jeho návštěva budila „obrovskou“ pozornost., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 01.05.2023 11:16:21
Všude měli zájem uvidět zblízka velikána, kterého Ukrajincům závidí celý svět.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …