Fiala v brněnské tramvaji počítal miliardy, které nás bude stát přijetí eura

17.05.2014 9:58

REPORTÁŽ Přijetí eura, další směřování ODS i školství zajímalo cestující v historické tramvaji z roku 1954 v Brně. Na všetečné otázky odpovídal bývalý ministr školství a dnes předseda ODS a profesor politologie Petr Fiala a jeho kolega, kandidát do Evropského parlamentu, Aleš Musil.

Fiala v brněnské tramvaji počítal miliardy, které nás bude stát přijetí eura
Foto: Filip Ferbie
Popisek: K jednomu stolečku v tramvaji zasedli předseda ODS Petr Fiala (vpravo) spolu se starostou městské části Brno - střed Liborem Šťástkou

Jízdy pro korunu, jak akci členové ODS nazvali, se zúčastnil také starosta městské části Brno - střed Libor Šťástka, první náměstek primátora Brna Robert Kotzian a kandidátka do Evropského parlamentu s číslem jedenáct Anna Heaney. Zatímco se Aleš Musil, číslo pět na kandidátce za ODS do evropských voleb, ujal mikrofonu a po celou dobu jízdu moderoval, profesor politologie a předseda ODS Petr Fiala se ocitl pod palbou otázek.

Politolog Fiala: Nová hnutí voliče zklamou

„Reprezentujete novou tvář ODS. Co byste vzkázal svým bývalým voličům, kteří ve vaši stranu ztratili důvěru?“ zeptal se sedmnáctiletý student Jan Konstant. „Pokud lidé jako já, za kterými něco je, šli obnovovat ODS, tak to má asi nějaký důvod. Možná by měli voliči začít přemýšlet, proč jsme do toho šli. Já to dělám, protože mně docela záleží na tom, v jaké zemi žijeme, jakou bude mít perspektivu. Abychom žili v dobré zemi, potřebujeme silnou a předvídatelnou pravicovou stranu. Žádná jiná tady není. Je to jen ODS. Lidé, kterým záleží na tom, aby měli prostor pro individuální svobodu, žili v zemi, na kterou mohou být hrdi, která prosperuje, tak podle mne nemají moc možností než pomoct obnovit důvěru v ODS. Myslím si, že ti, kdo uvěřili novým hnutím, která nejsou spojena nějakou ideou, hodnotami, že je zklamou. Ale my přes všechny pády, které jsou za námi, ze kterých jsme se poučili, říkáme věci pořád stejně a teď je budeme i realizovat,“ odpověděl předseda ODS.

Recept na nezaměstnanost: Snížení ceny práce

Na nezaměstnanost, která v naši zemi trápí stále více lidí, má ODS podle jeho mínění jediný fungující recept, a tím je snížení ceny práce. „Velmi aktivně vystupujeme proti všem opatřením, která zvyšují nezaměstnanost. Jde například o zvyšování minimální mzdy a navyšování sociálních dávek. Prostě pokud nebudeme žít v zemi, kde se ti, kdo pracují, mají lépe než ti, kteří nechtějí pracovat, tak těžko něco rozumného uděláme. ODS chce motivovat podnikatele, kteří, když bude snížená cena práce, nebudou muset tolik odvádět státu, nebudou muset platit vysoké minimální mzdy, budou vytvářet pracovní místa a nabízet lidem práci. Tím lze bojovat proti nezaměstnanosti mnohem lépe než tím, co ve svých receptech nabízí současná levicová vláda,“ upozornil předseda ODS. Snahu Andreje Babiše vzít živnostníkům odpočitatelnou daň považuje za doposud nejhorší návrh současné levicové vlády.

„Sebrat živnostníkům pětadvacet tisíc korun ročně je obrovský zásah pro každého člověka, který je aktivní, riskuje a snaží se podnikat. Pokud by toto opatření prošlo, tak by bohužel mělo velký dopad na řadu mladých lidí, kteří začínají s podnikáním. To je zcela neodpovědné a musíme to rázně odmítnout,“ řekl důrazně profesor politologie.

Bez mladých to nejde

Další mladík, sedmnáctiletý Damir Solak, zase upozornil, že se ODS otevřela mladým lidem a má na kandidátce do Evropského parlamentu dva mladé konzervativce. Zajímalo ho, jestli bude strana v tomto trendu pokračovat. „Jsem od počátku z výkonu své funkce velkým stoupencem toho, abychom získávali mladé lidi. Bez toho to nejde. Mladí konzervativci udělali v minulosti velmi mnoho práce. Už v devadesátých letech, kdy jsem ještě nebyl v ODS a ani o vstupu do strany nepřemýšlel, jsem tady v Brně s mladými konzervativci od počátku jejich vzniku spolupracoval na akademické půdě. Současné nabídnutí dvou míst na kandidátce do evropských voleb je podle mě něco více než gesto. Chtěl bych v tom pokračovat i v dalších volbách,“ uvedl profesor politologie Petr Fiala.

Špatné nastavení kompetencí krajů ve školství

Středoškolského pedagoga Vladimíra Novotného zase zajímal Fialův pohled na financování školství. Podle předsedy ODS je v tomto směru hned několik problémů. Za největší označil skutečnost, že podle toho, jak jsou v České republice nastaveny kompetence krajů ve školství, vzrůstají rozdíly ve financování v jednotlivých regionech. Na jedno dítě ve stejném studijním oboru může někde škola získat 40 000 Kč a jinde 35 000 Kč. „Vede to k rozdílům v kvalitě, což nesmíme připustit. Druhý problém je financování na hlavu, které nemá vždy úplné odůvodnění. Pokud máte třídu, kde je pětadvacet dětí, tak máte stejné náklady jako ve třídě, kde jich je osmadvacet,“ upozornil bývalý ministr školství. Za další problém označil skutečnost, kdy se kladou velké nároky na výběr ředitelů, ale nedávají se jim dostatečné kompetence při přerozdělování financí.

ODS přijetí eura nechce

Cestující mohli v historické šalině podepsat také Petici pro korunu. „Do dnešního dne se nám už podařilo nasbírat padesát tisíc podpisů. Myslím, že je to velký úspěch. Mnozí nám vyčítají, že euro přijímají členské státy a že Evropský parlament do toho nebude mít co zasahovat. Přijetí eura je ale natolik velké politikum, že jsme chtěli rozpoutat diskuzi a přesvědčit naši vládu, aby s jeho přijetím počkala. Přestože je pravda, že euro nesouvisí přímo s těmito volbami, tak jsme tím vyjádřili názor naší strany, že euro nechceme, že chceme korunu,“ upozornil kandidát do Evropského parlamentu za ODS Aleš Musil.

Pro většinu obyvatel ČR euro není výhodné

„Vím, že  část lidí je pro euro, ale určitě to není většina. Nezpochybňuji, že by euro některým podnikatelům i ostatním lidem vyhovovalo. Jsem z akademického prostředí, kde se řada projektů dělá v eurech. Také hodně cestuji, takže mně osobně by euro také vyhovovalo. Přece ale nebudu dělat odpovědnou politiku pro to, co se líbí mně. Musím dělat politiku, která je dobrá pro občany. A pro většinu obyvatel České republiky euro výhodné není. Pokud bychom vstoupili do eurozóny, tak jen na podílení se na závazcích, které udělaly rozpočtově neukázněné země, zaplatíme 350 miliard korun. To jsou obrovské peníze, které budou chybět České republice a našim občanům. Kromě toho euro nenaplňuje některé předpoklady jednotné měny. Nevytvořila se výrazná mobilita pracovních sil v rámci EU, vytváří se tam řada problémů a krizí a podle mne je nezodpovědné, aby Česká republika euro v této době akceptovala,“ doplnil kolegu předseda ODS Petr Fiala.

Fotogalerie z akce

Musil chce vrátit kompetence národním státům

O svých plánech, jak by chtěl být užitečný, pokud by byl zvolen do Evropského parlamentu, promluvil také kandidát Aleš Musil. „Jsem právník a v Bruselu už pár let pracuji, takže vím, že mnoho tisíc různých legislativních návrhů je naprosto nesmyslných. Především bych proto obhajoval, aby se většina kompetencí, které si Brusel uzmul, vrátila zpět národním státům, aby Brusel měl mnohem méně možností rozhodovat o životě jednotlivých členských států. Myslím si, že má Brusel příliš mnoho legislativních pravomocí a je čas začít je vracet zpět do národních států. Za své krédo bych si vzal boj proti legislativní evropské džungli,“ uvedl Aleš Musil, který je manažerem v Evropské komisi.

Předseda ODS vsadil na osobní setkání

Petr Fiala na závěr  upozornil, že je velkým úkolem ODS zpátky zmobilizovat své členy, kteří potom budou schopni oslovovat voliče. „V posledních měsících to už docela úspěšně děláme. V této první fázi jsem objel všechny kraje, kde jsem se při besedách setkával s občany. O besedy byl zájem, protože všude bylo plno. Mám z toho dobrý pocit. Nechci, aby to byla jen záležitost, která skončí evropskými volbami. V setkávání s lidmi chci pokračovat i potom. Podle mne je osobní kontakt mnohem lepší, než jen když člověka znají z médií,“ podělil se o zkušenosti z terénu předseda ODS Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…