Foldynu naštvala drsná slova Porošenka: Jako fašistický pohlavár. Jestli k tomu bude EU mlčet...

13.07.2014 7:58

Příměří mezi ukrajinskou vládou a proruskými separatisty je stále v nedohlednu. Páteční útok proruských rebelů na východě Ukrajiny si vyžádal přes dvacet mrtvých vládních vojáků. Prezident Porošenko slíbil povstalcům tvrdou odvetu. V několika posledních dnech jich již padlo nejméně pět desítek. Z neschopnosti uzavřít příměří se přitom obviňují obě strany. Informoval o tom server iHNed.cz. Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna za dění na Ukrajině tvrdě zkritizoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Foldynu naštvala drsná slova Porošenka: Jako fašistický pohlavár. Jestli k tomu bude EU mlčet...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Nejtvrdší boje mezi vládními vojsky a proruskými separatisty probíhají v Doněcké oblasti, která je jednou z bašt rebelů. Válčí se ale také například v Luhansku. A oběti přibývají na obou stranách.

Při pátečním raketovém útoku separatistů na východě Ukrajiny zahynulo nejméně devatenáct vojáků a dalších třicet devět jich bylo zraněno. Jedná se o největší ztráty na životech vládních vojáků od začátku nepokojů. Informaci zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Prezident Porošenko podle agentury Interfax-Ukrajina slíbil povstalcům tvrdou odvetu. „Za život každého vojáka zaplatí povstalci desítkami a stovkami svých životů. Žádný terorista se nevyhne odpovědnosti, každý dostane, co si zaslouží," uvedl Porošenko po mimořádné schůzce bezpečnostních představitelů země. Dodal, že Kyjev „vypátrá a zlikviduje" všechny separatisty odpovědné za nejnovější masakr.

V několika posledních dnech si armádní ofenziva vyžádala již několik desítek životů rebelů. „Během bojů v několika posledních dnech zahynulo na druhé straně fronty nejméně 50 proruských bojovníků,“ řekl armádní mluvčí Vladislav Selezňov. „Šlo o oběti vzdušného bombardování pozic rebelů poblíž ruské hranice,“ upřesnil.

Střety ukrajinské armády a proruských rebelů si vybírají svojí daň i na životech civilistů. V pátek zahynula skupina horníků, jejichž autobus na cestě k dolu Červonopartyzanska u ruských hranic zasáhl dělostřelecký projektil.

Příměří v nedohlednu

Z pokračování bojů a neschopnosti uzavřít příměří se obě strany obviňují navzájem. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek americkému viceprezidentovi Joe Bidenovi v telefonickém rozhovoru sdělil, že Rusko a proruští separatisté odmítli četné návrhy Kyjeva na rozhovory o zastavení palby, ať na Ukrajině, v Rusku anebo jiné zemi. Oznámily to v pátek agentury Reuters a AP s odvoláním na vyjádření Bílého domu. Separatisté podle agentury AP kontrovali tím, že nabídku provázely nepřijatelné podmínky, včetně toho, aby vzbouřenci složili zbraně ještě před začátkem rozhovorů.

Podle Kyjeva navíc obnovení příměří brání i to, že proruské vzbouřence podporuje Moskva. Údajně přes hranice proudí bojovníci i výzbroj, včetně tanků a obrněných transportérů.

Administrativa Vladimira Putina v několika posledních dnech tlačí na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a snaží se ho donutit, aby zastavil bojové operace proti separatistům, přičemž podle agentury AP oznámilo, že kvůli pokračujícímu násilí dočasně uzavřelo tři důležité hraniční přechody s Ukrajinou. Ukrajinský prezident se nicméně dočkal podpory od Američanů. Viceprezident Biden mu podle komuniké přislíbil, že USA se zasadí u partnerů v mezinárodním společenství za to, aby se Rusko muselo zodpovídat z pokračující podpory separatistů.

Foldyna na Facebooku

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna na svém facebookovém profilu tvrdě zkritizoval vyjádření ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ohledně příčin, které brání uzavření míru s proruskými separatisty. „Vše tady již bylo, Porošenkovo vyjádření je vyjádření fašistických pohlavárů na okupovaných územích.  Ten člověk se vyjadřuje jako fašista! A pokud k tomu bude EU mlčet, kope si vlastní hrob,” napsal poslanec ČSSD pod článek „Porošenko hrozí: Za každého mrtvého vojáka zaplatí životem stovka povstalců," který sdílel na svém profilu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…