Foukejte! Foukejte! Co vám dělá ceny elektřiny. Neuvěříte

30.11.2021 12:01 | Ze sítí

Fouká, nefouká, nahoru, dolů. Tak se pohybují ceny energií v Německu, kde podstatná část energie pochází z větrných elektráren. A přes společný energetický trh pak tato cena dorazila do Česka. „Česká republika už DNES na německou Energiewende doplácí extrémně vysokou cenou energií,“ varuje pak nezisková organizace, která se energetikou zabývá a dodává, že vysoké ceny zlikvidují průmysl.

Foukejte! Foukejte! Co vám dělá ceny elektřiny. Neuvěříte
Foto: ČEZ
Popisek: Větrná elektrárna

Jak je známo, evropské země se potýkají s vysokými cenami plynu a elektrické energie. Momentálně si mohou oddechnout Němci. Jak je možné vidět z aplikace Electricity Map, začalo foukat, zvýšil se poměr energie získávané z větru a cena šla skokově dolů na hranici necelých 95 eur za megawatthodinu.

Jak ovšem upozorňuje nezisková organizace Konec uhlí – nová energie, tento stav zdaleka není setrvalý. Ještě včera byla situace docela jiná. Jak dokládá přiložený obrázek, cena elektrické energie v Německu včera vrcholila na necelých 422 eurech, byla tedy více než čtyřnásobná.

A jak ukazují grafy z aplikace, přes společný energetický trh pak tato cena „dorazila“ i do Česka.

„V Německu skoro vůbec nefouká, udeřil mráz a Česká republika už DNES na německou Energiewende doplácí extrémně vysokou cenou energií. Elektřina stála dnes v 17 hodin neskutečných 422 €/MWh. To je skoro 11 korun za kWh jen silová elektřina. Tato cena elektřiny zlikviduje průmysl,“ varuje pak nezisková organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …