Francouzský učitel zavražděný kvůli karikaturám: Je to ještě horší. Vše začalo výmyslem neúspěšné žačky

20.03.2021 7:53

Tragickému příběhu, kdy loni v říjnu francouzského středoškolského učitele dějepisu Samuela Patyho podřezal osmnáctiletý Čečenec, předcházela lež jedné z jeho žaček. Ta tvrdila, že Paty před svým výkladem o karikaturách islámského proroka Mohameda chtěl, aby muslimské děti opustily třídu. Po pěti měsících od vraždy vyšlo najevo, že dívka si vše vymyslela s cílem zakrýt své neúspěchy ve studiu.

Francouzský učitel zavražděný kvůli karikaturám: Je to ještě horší. Vše začalo výmyslem neúspěšné žačky
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Pohřeb zavražděného učitele dějepisu Samuela Patyho, říjen 2020

Osmnáctiletý Rus čečenského původu, který měl ve Francii trvalý pobyt a status uprchlíka, zavraždil učitele Patyho na pařížském předměstí, kde mu přímo na ulici uřízl hlavu. Jeho motivem bylo, že v jedné ze svých hodin s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. 

Nyní vyšlo najevo, že žačka, která uvedla, že Paty před výkladem o svobodě slova vyzval muslimské děti, aby na chvíli odešly, tehdy ve třídě vůbec nebyla a příběh si vymyslela. Paty nicméně v těchto hodinách údajně školáky žádal, aby zavřeli oči, pokud by se jich obrázky islámského proroka mohly dotknout.

Celý text ZDE

„Neviděla jsem ty kresby, až potom mi je ukázala jedna spolužačka,“ řekla třináctiletá dívka podle stanice BBC. Původně tvrdila, že třídu opustit odmítla a kvůli tomu byla ze školy vyhozena.

Ve skutečnosti ale vyhazov dostala už o den dřív pro časté absence. Podle listu Le Figaro tato žačka nechtěla zklamat svého otce a žárlila na studijní úspěchy své sestry-dvojčete.

„Lhala, protože se cítila uvězněná ve spirále, kdy ji její spolužáci vyzývali, aby se stala jejich mluvčí,“ uvedl agentuře AFP právník dívčiny rodiny Mbeko Tabula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…