Gazdík se sešel s Babišem kvůli penězům pro obce

17.02.2014 9:25

Šéf Starostů Petr Gazdík chce nadále získávat peníze pro malé obce a chce dosáhnout dalších změn v rozpočtovém určení daní. Chce, aby se nepřerozdělovalo podle počtu obyvatel, ale podle počtu lidí, kteří v daném katastru pracují. Kvůli vratkám daní nyní některé obce přicházejí o značné prostředky. LN však píší, že prosadit změnu bude těžké. Jednak proto, že nyní má pod kontrolou Ministerstvo financí Andrej Babiš (ANO) a za druhé bude třeba přesvědčit i premiéra Sobotku (ČSSD).

Gazdík se sešel s Babišem kvůli penězům pro obce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Šéf Starostů Petr Gazdík má za sebou úspěch. Do vysoké politiky šel s tím, že chce změnit rozpočtové určení daní, aby posílil rozpočty malých obcí. To se mu v minulém období podařilo. Lidové noviny připomínají, že v čele Ministerstva financí byl ovšem jeho kolega Miroslav Kalousek z TOP 09. Nyní prý chce Gazdík pro obce získat další nemalé prostředky a LN upozorňují, že bude jeho předsevzetí obtížné splnit, protože se bude muset dohodnout s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, který v novém kabinetu zastává funkci ministra financí.

Petr Gazdík by prý rád změnil především daňové kritérium. U Andreje Babiše proto lobbuje za to, aby se část peněz nepřerozdělovala podle počtu obyvatel, ale podle počtu lidí, kteří v daném katastru pracují. Gazdík se podle LN domnívá, že by to bylo administrativně jednodušší a obce by to prý přimělo vytvářet nová pracovní místa.

Sobotka bude jednat jen tehdy, když si polepší i kraje

Petr Gazdík o tom už s novým ministrem financí minulý týden jednal. Babiš prý kývnul na vznik speciální komise, jež by měla případnou změnu zákona o rozpočtovém určení daní posoudit. „Je to zajímavé a budeme o tom jednat na expertní úrovni. Musíme nejprve zjistit, jestli to bude pro obce skutečně výhodné a jaký to bude mít dopad do rozpočtu,“ řekl k tomu Babiš. Gazdík však kromě ministra financí musí přesvědčit i premiéra Bohuslava Sobotku. Podle LN to nebude lehké. Ten je o změnách ochoten diskutovat pouze tehdy, pokud by se pozitivní změna týkala i krajů.

Petr Gazdík totiž upozorňuje na paradox v současném stavu, který způsobují vratky daní. Nyní je to tak, že obce dostávají do rozpočtu celkem 30 procent ze záloh na daň z příjmu fyzických osob, které tam mají trvalé bydliště, ale pracují jinde. Podle Gazdíka na to ovšem obce kvůli vratkám doplácejí. Zejména prý, když jsou jejich obyvatelé bohatí. Vracené přeplatky na dani mohou být prý opravdu vysoké. Gazdík se navíc domnívá, že by pro obce mohlo být ještě hůř, a to v tom případě, pokud se lidovcům podaří prosadit například zvýšená odpočitatelná položka na děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…