Gazdíkův hejtman: S KDU-ČSL už ne. TOP 09 pracuje na tom, abychom nebyli vidět

23.07.2017 21:54

Liberecký hejtman Martin Půta rázně odmítl nabídku lidovců, kteří v tomto týdnu vycouvali z předvolební koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). KDU-ČSL místo toho Starostům nabídla, aby vstoupili na její stranické kandidátky jako podporovatelé. Martin Půta, jenž jeden čas STAN vedl, tuto nabídku označil za smrtící. Kvůli Andreji Babišovi.

Gazdíkův hejtman: S KDU-ČSL už ne. TOP 09 pracuje na tom, abychom nebyli vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

Před volbami v roce 2010 Starostové a nezávislí kývli na to, že podpoří TOP 09 a společně dosáhli úspěchu. Stali se vládní stranou. Jenže podle Půty toto spojení vedlo také k tomu, že Starostové a nezávislí byli hodně neviditelní a v roce 2013 už jejich volební výsledek nebyl nijak oslnivý. Pokud by to tak šlo dál i s lidovci, Starostové a nezávislí by prý mohli jednoho dne úplně přestat existovat.

„Nebyl jsem ve Sněmovně. Ale ve chvíli, kdy jste v poslaneckém klubu, který usilovně pracuje na tom, abyste nebyli vidět, tak je to složité. Možná se na to dívám nerealisticky, ale pokud máme vyhrát příští parlamentní volby, tak do toho nemůžeme jít na kandidátce lidovců, protože pak už nebudeme existovat,“ varoval v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Půta. V současné sněmovně sedí zástupci STAN ve společném klubu s poslanci TOP 09.

Celý rozhovor naleznete zde

„Od Starostů po republice jsem slyšel, že když teď půjdeme do voleb na kandidátce s lidovci, tak třetina lidí, kteří nás podpořili v krajských volbách, bude příští rok v komunálních volbách kandidovat sama za sebe a do dalších krajských voleb si rozmyslí, jestli nás podpoří. Andrej Babiš je velký stratég a začne obcházet naše lidi. Řada Starostů je přitom pragmatická, potřebují mít linku do Prahy. A tak ANO z řady našich Starostů udělá svůj tým a bude to ještě horší, než teď. Odpor k lidovcům byl uvnitř Starostů celou dobu koalice. Avšak právě kvůli koalici to všichni podpořili, protože to vnímali jako spolupráci dvou samostatných sebevědomých subjektů. Kdyby se o nynější nabídce lidovců hlasovalo znovu na sněmu, tak to neprojde,“ dodal.

Právě z těchto důvodů se bude snažit své kolegy z hnutí přesvědčit, že STAN musí v nadcházejících volbách kandidovat samostatně. Jinak by se také mohlo stát, že Starostové budou za další čtyři roky kandidovat společně třeba s ČSSD. A to bude problém, protože si tím hnutím nevytvoří pevné voličské jádro. 

Půta je přesvědčen, že se lidovci zalekli příliš brzo. Do voleb jsou tři měsíce a za tu dobu se dalo v kampani odvést ještě hodně práce. Ale když už se lidovci zalekli, je to prý jejich věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…