Generál Randák: Pokud je Zeman tak chytrý, že používá telefon svého poradce, nemůže se divit...

23.08.2021 19:02

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák se vyjádřil k odposlechům prezidenta republiky a jeho okolí. Pokud je prý prezident Zeman tak chytrý, že používá telefon svého poradce, nemůže se divit, že se objeví v odposleších. „Načerno by ho určitě neodposlouchávali. To by si nedovolili,“ říká k BIS.

Generál Randák: Pokud je Zeman tak chytrý, že používá telefon svého poradce, nemůže se divit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Prezident Miloš Zeman v neděli prohlásil, že Bezpečnostní informační služba BIS odposlouchávala lidi z jeho nejbližšího okolí, a protože nemá telefon, odposlechy se týkaly prý i jeho. Podle bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka prezident i vládní představitelé mají k dispozici telefony, u kterých lze zajistit, že hovory nebude možné odposlouchávat.

„Takhle to ve vyspělých zemích, mezi které se asi bohužel nepočítáme, funguje,“ řekl Randák. Bývalý zpravodajec také upozornil, že povolení odposlouchávat se nevztahují na osoby, ale na konkrétní telefonní čísla. „Pokud BIS v rámci svých kompetencí požádá o odposlechy a pan prezident je natolik chytrý, že si vezme telefon pana Nejedlého, tak se v odposleších objeví.“

Takové odposlechy se ale podle Randáka vymazávají, protože se týkají takzvané nezájmové osoby, protože neodpovídá příslušnému soudnímu povolení. „Dříve se ty odposlechy nahrávaly na kazety a pak se přepisovaly do papírové formy. Když se to netýkalo zájmové osoby nebo toho problému, kvůli kterému byl odposlech nasazen, tak tam bylo napsáno nezájmový hovor. Dnes je to vše digitalizováno, teoreticky by se ty nezájmové odposlechy měly vymazávat,“ vysvětloval bývalý zpravodajec.

Prezident také uvedl, že jeho ekonomický poradce Nejedlý byl jednou z vícero odposlouchávaných osob a zapochyboval také o tom, že by kontrarozvědka měla k odposlechům příslušné soudní povolení. Podle Randáka však BIS povolení určitě měla. „To by si nikdo nedovolil, aby něco takového udělal načerno,“ domnívá se.

Obavu z toho, že by mohl být sledován BIS, vyjádřil v návaznosti na prezidenta například i lídr SPD Tomio Okamura.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…