Globalizace skončila, bude se začínat od nuly. A EU s NATO možná zaniknou, myslí si Jaroslav Bašta

05.04.2020 12:03

Někdejší diplomat, politický analytik Jaroslav Bašta se v nedělním komentáři na serveru Prvnízprávy.cz zamýšlí, jak se naše země vypořádá s následky pandemie covid-19. Obnova země bude, podle něj, připomínat poválečnou situaci. „Máme za sebou třicet let globalizace a v lecčem budeme začínat od nuly,“ predikuje. Stejně jako celá Evropa, také Česká republika bude muset prožít bolestivé období rozpadu globalizovaného světa na menší celky.

Globalizace skončila, bude se začínat od nuly. A EU s NATO možná zaniknou, myslí si Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Skoro nic nebude jako dřív, protože virus nade vší pochybnost ukázal, že rizika globalizace definitivně a ze dne na den převážila nad jejími přínosy,“ míní Bašta, podle nějž koronavirus zastavil to nejdůležitější, čím se naše civilizace vyznačovala – pohyb a snadnou dostupnost všeho.

Začíná být jasné, že „globální vesnice“ – kde se na jednom konci pracuje, na jiném pěstuje obilí, na třetím bydlí a do čtvrtého se létá na výlety – skončila. „Od zítřka to všechno začneme rozebírat, abychom to zase sestavili v menším měřítku jako před sto a více lety,“ zmiňuje, co vše nás čeká, pokud přežijeme samotnou pandemii a následnou opravdu hlubokou ekonomickou krizi.

Dopad této krize, podle něj, bude připomínat jakýsi podivný hybrid jedné ze světových periodických hospodářských depresí a následků válečných událostí. „Pandemie covid-19 představuje vnější zásah, který dočasně či trvale zlikviduje celá odvětví ekonomiky, například mezinárodní turismus, silně omezí civilní leteckou dopravu, jeho dopad na sektor služeb se zatím nedá odhadnout,“ dodává, s tím, že většině lidí i států se výrazně sníží příjmy.

Na druhou stráně očekává, že se vrátí principy, na které jsme třicet let mohli zapomenout. „Vrátíme se k potravinové soběstačnosti, dojde ke znovuobnovení průmyslu, obávám se, že hlavně obranného, vzroste význam lokálních ekonomik. Drahé a nevýkonné nadnárodní instituce, jako jsou EU a NATO, zaniknou,“ myslí si.

Nejvíce ze všeho se změní naše životy. „Povinnosti nám ukládané budou výrazně větší než dnes, a o svá práva budeme muset tvrdě bojovat,“ říká Bašta. „Jistým způsobem jde i o ironii osudu, protože Evropa v dobách moru v mnohém připomíná svět podle Grety,“ poukazuje na fakt, že nyní nelétáme, nejezdíme auty, žijeme (a hlavně budeme žít) skromněji.

„Post-pandemická ekonomická krize a následná obnova země bude připomínat poválečnou situaci,“ připomíná Bašta. I když se v minulém století po obou válkách Československo neobyčejně rychle vzpamatovalo, tentokrát tak optimistický není. „Nejbližší analogii vidím až po roce 1648, kdy k zotavení došlo až po dvou generacích. Dnes máme za sebou třicet let globalizace a v lecčem budeme začínat od nuly,“ uzavírá politický analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…