Google skončil s Huawei. Jeho místo v čínských mobilech zaplnil český Seznam

14.07.2020 17:57

Firma Huawei, před kterou varovala Bezpečnostní informační služba či Národní úřad pro kybernetickou a informační společnost, našla v českém Seznamu Iva Lukačoviče partnera – poté, co Donald Trump umístil firmu na černou listinu a Huawei tak ztratil služby od Googlu. V mobilech Huawei se tak objeví předinstalované mapy, vyhledávač či e-mail od Seznamu. „Jsme velmi rádi, že jsme získali silného partnera s řadou produktů, které jsou u Čechů velmi oblíbené,“ pověděl PR manažer Huaweie.

Google skončil s Huawei. Jeho místo v čínských mobilech zaplnil český Seznam
Foto: Repro Facebook
Popisek: Logo Televize Seznam

Před společností Huawei varovalo během uplynulých měsíců a let několik českých orgánů. Ať již BIS, tak Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Zpráva BIS upozorňovala na to, že mohou být v hardwaru vloženy úmyslné chyby, které by mohly získávat citlivá data nebo případně vyřadit komunikační infrastrukturu z provozu. Pro takto schválně vložené chyby se vžil název „zadní vrátka“. Uvedlo Echo24.

Do boje s firmou Huawei se však dal i americký prezident Donald Trump, který loni v květnu vyhlásil kvůli ochraně amerických telekomunikačních sítí před zahraničními společnostmi stav nouze. Americké vládě tím umožnil zařadit čínské společnosti Huawei a ZTE na černou listinu. Dle serveru iDnes Trump svůj příkaz o rok prodloužil. Kvůli tomu nemůže Huawei používat služby od Googlu, jelikož Google v reakci na krok Trumpa stáhl veškeré své služby z telefonů Huawei.

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí

Nyní proběhla českými médii zpráva, že česká společnost Seznam uzavřela spolupráci právě s firmou Huawei. Informovalo o tom například Echo24. Seznam by měl nahradit některé služby, ke kterým firma ztratila přístup po odstřihnutí Googlem. V mobilních zařízeních Huawei by tedy měly být předinstalované aplikace jako vyhledávač od Seznamu, Mapy.cz, Novinky.cz, zpravodajství Seznamu, Televizi Seznam, Email.cz a další.

Celý článek ZDE

Změna by se měla týkat modelů Huawei P40, P40 Pro a P40 Lite. Tyto modely se prodávají od jara, k přepnutím na Seznam služby mělo dojít souběžně s oznámením spolupráce. „Dojde tam k systémovým úpravám, to znamená, že i v těch telefonech, které uživatelé koupili během jara, bude možnost vyhledávat přes Seznam.cz a nainstalovat si naše aplikace,“ řekla Echu mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová. A dodala, že pokud bude kampaň úspěšná, tak se služby od Seznamu mohou dostat i do dalších, levnějších zařízení Huawei.

„Společnosti Huawei a Seznam.cz dohodly partnerství a spolupráci v mnoha oblastech. Seznam.cz, jako významný tvůrce mnoha mobilních aplikací v Česku, podporuje Huawei v budování vlastního obchodu s aplikacemi. Nedávno představené telefony řady P40, P40 Pro a P40 Lite jsou první modely, kde se partnerství projeví, a my věříme, že to naši zákazníci ocení. Jsme velmi rádi, že jsme získali silného partnera s řadou produktů, které jsou u Čechů velmi oblíbené,“ pověděl Filip Matys, PR manažer společnosti Huawei.

„Mobilní zařízení Huawei tvoří v České republice velkou část trhu. Jsme rádi, že se nám podařilo uzavřít vzájemnou spolupráci, která nám pomůže oslovit další uživatele s produkty Seznamu. Je to v souladu s naší mobilní strategií, která reaguje na fakt, že se konzumace zábavy i obsahu přesouvá stále více od desktopu k mobilním telefonům,“ dodal Matěj Hušek, ředitel divize Homepage obsahových služeb Seznam.cz.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …