Granát vystřelený z Ukrajiny zabil na ruském území muže. Moskva Kyjevu vážně pohrozila

13.07.2014 22:34

Granát vystřelený z Ukrajiny zabil na ruském území jednoho Rusa a další zranil. Oznámily to dnes ruské agentury s tím, že je to poprvé, co si podobný incident vyžádal oběti. Ruská diplomacie označila incident za akt agrese a varovala před „nezvratnými" důsledky. Ukrajinská armáda odpovědnost za něj popřela.

Granát vystřelený z Ukrajiny zabil na ruském území muže. Moskva Kyjevu vážně pohrozila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

„Jeden obyvatel zahynul a starší žena utrpěla zranění v důsledku granátu odpáleného z Ukrajiny na obytný dům ve městě Doněck v Rostovské oblasti," napsala agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Osmdesátiletou ženu podle nich srazila tlaková vlna po výbuchu nejspíše minometného granátu. Na místě působí vyšetřovatelé, kteří případ vyšetřují jako vraždu.

Původce smrtící střelby není známý

Zatím není zřejmé, kdo granát vypálil. Minomety mají ve své výzbroji jak vládní jednotky, tak rebelové.

Ukrajinské úřady odpovědnost za útok popřely. „Není pochyb, že ukrajinské síly nestřílejí na ruské území. My jsme nestříleli," řekl agentuře RIA Novosti armádní mluvčí Andrij Lysenko.

„Přibližně v 9:20 (7:20 SELČ) z ukrajinské strany na území města Doněck v Rostovské oblasti přiletěl granát. Poškodil dva soukromé domy. Zahynul ruský občan narozený v roce 1967," řekl agentuře ITAR-TASS mluvčí oblastní správy Alexandr Titov. Počet zraněných se podle něj ještě upřesňuje, ITAR-TASS původně psala o dvou.

Výbuch utrhl muži ruku. Osmdesátnice byla v těžkém stavu převezena do nemocnice, kde o její život bojují lékaři. Střepina pak zranila ještě jednu ženu do nohy, uvedla ruská televize s odvoláním na zdravotníky.

Incident prý zvyšuje riziko ruské odvety

Agentura AFP varovala, že incident zvyšuje riziko ruské odvety. Moskva si již několikrát Kyjevu stěžovala na ostřelování ruského území z východní Ukrajiny, kde bojují vládní jednotky s proruskými separatisty. Ale předchozí incidenty se obešly bez ztrát na životech a raněných.

Ruská diplomacie podle televize Rossija 24 ostře protestovala a náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin prohlásil, že ruské kroky vůči Ukrajině budou tvrdé a konkrétní. „Bez reakce to určitě nezůstane," prohlásil.

Fotbalová diplomacie se konat nebude

Očekávalo se, že prezidenti obou znesvářených zemí, Petro Porošenko a Vladimir Putin, by se mohli setkat na dnešním finále fotbalového mistrovství světa v Riu de Janeiru. Ale kancelář ukrajinského prezidenta oznámila, že Petro Porošenko vzhledem k situaci ve vlasti nakonec nevyhoví pozvání brazilské hostitelky. Podle agentury AP prý k „fotbalové diplomacii" Porošenka přemlouvala německá kancléřka Angela Merkelová.

Ruské pohraniční město, kde granát dopadl, se jmenuje stejně jako milionové velkoměsto na východní Ukrajině, tedy Doněck. Avšak Doněck v Rostovské oblasti podle serveru newsru.com čítá asi 49.000 obyvatel a leží naproti Luhanské oblasti, poblíž hraničního přechodu, o který se ještě v pátek bojovalo. Podle ruských pohraničníků je přechod od sobotního večera kvůli ukrajinskému ostřelování uzavřený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…