Grebeníček dostal jednoduchý dotaz. A spustil kanonádu, kterou ,,pokropil" posledních 25 let

12.03.2015 13:03

Čtenář ParlamentníchListů.cz napsal poslanci a bývalému předsedovi KSČM Miroslavu Grebeníčkovi na jeho profil dotaz, ve kterém zalitoval, že je KSČM „málo průbojná“. Zajímalo jej, zda se to někdy změní. A dostal obsáhlou odpověď.

Grebeníček dostal jednoduchý dotaz. A spustil kanonádu, kterou ,,pokropil" posledních 25 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Grebeníček v poslanecké lavici

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

Bývalý komunistický předseda připomněl, že KSČM je již dvacet pět let vystavena neuvěřitelnému tlaku pravice a s ní spojených médií. Nebylo to podle něj proto, že by komunisté byli méně demokratičtí a odpovědní vůči občanům než jiní, ale právě z opačného důvodu.

„Proti KSČM byly pořádány nekonečné mediální a politické kampaně právě proto, že požadovala demokratičtější, sociálně citlivější vládnutí, odsuzovala rozkrádání veřejného majetku, okrádání občanů skupinami vyvolených a odmítala se začlenit do korupčního prostředí a kšeftů ostatních politických stran,“ píše čtenáři Grebeníček. Připomíná, že pod podobný tlak se dostal každý, kdo nadšeně nepodporoval klausovské koncepty, z nichž se nakonec vyklubala „legitimizace špinavých peněz, drancování a výprodeje republiky skupinami kmotrů a sponzorů ODS a dalších stran pravice“.

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta nejvíce chcete do funkce řadového, opakujeme, ŘADOVÉHO místopředsedy?

hlasovalo: 3735 lidí

Nebylo prý jednoduché obstát a vydržet to, ale KSČM se to podařilo. Dodnes je proto silným subjektem, hájícím sociální spravedlnost, solidaritu, veřejnou kontrolu moci, a též například mírovou politiku. „V situaci, kdy řada českých vlád, včetně těch s účastí sociálních demokratů, se nechala zatáhnout do podpory agresí, válek a okupací podněcovaných a prováděných Spojenými státy a některými dalšími členskými zeměmi NATO, komunisté kladli odpor militaristickým sklonům vlád a upozorňovali na hrozící rizika a důsledky,“ připomíná zásluhy.

Souhlasí ale prý s tím, že by to KSČM měla dělat ještě ofenzivněji, obzvláště dnes, když „stav republiky, to, co se děje, přesahuje všechny meze“. Na každém kroku je prý třeba kritizovat korupční a asociální výkon státní moci, podvodné a kriminální aktivity, které ohrožují občany. Máme zde prý půl milionu nezaměstnaných a současně miliardové daňové úniky a podvody. „A je příznačné, že i současná vládní koalice už přes rok odmítá návrhy KSČM na urychlené přijetí tolik potřebného zákona o prokazování původu velkých majetků a jejich řádného danění,“ dodává poslanec.

Otázka s odpovědí Miroslava Grebeníčka ZDE

Je prý nutné předkládat alternativy, které by mohly vést k překonání současného režimu diktatury majetku, peněz a korupčních vlivů. Zdrojem moci jsou totiž podle Ústavy občané, nikoliv kapitál. „Vidíme, jak se pro zisky sloužící menšině promrhávají a ohrožují přírodní zdroje republiky a jak vlády posluhují zájmům svých kmotrů, nadnárodních společností, a jak poklonkují eurobyrokratům a zatahují republiku do válečných dobrodružství NATO. V tomto systému by měl kritický hlas komunistů zaznívat ofenzivněji,“ zakončil svůj výklad Grebeníček.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…