Hájkův web o dalším vývoji na Ukrajině: Evropané platí krvavé daně

31.10.2014 17:15

Václav Danda v komentáři uveřejněném na webu Protiproud Petra Hájka uvažuje nad tím, co se bude dál dít na Ukrajině. Základní sdělení je jednoduché: Pokud budou Ukrajinci nadcházející zimu mrznout, mohou se i na Majdanu dít velké věci. A to i bez toho, aby tam západní politici posílali peníze. I tak prý Evropané ještě leccos zaplatí ze svých krvavých daní a Spojené státy na tom vydělají.

Hájkův web o dalším vývoji na Ukrajině: Evropané platí krvavé daně
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

V Bruselu byla uzavřena dohoda o dodávkách plynu z Ruska na Ukrajinu, která by měla zajistit, že Ukrajinci v příštích měsících neumrznou. Bude to ale něco stát, přesněji 4,6 miliardy dolarů. K této sumě strany dospěly poté, co Rusko poskytlo Ukrajině slevu 100 dolarů na každých tisíc kubických metrů plynu. Má to ale háček. Mezinárodní měnový fond poskytl Ukrajině půjčku 3,1 miliardy dolarů, země tak ještě musí najít asi 1,5 miliardy dolarů. Rusko totiž už odmítá posílat plyn na dluh.

A pokud by měla být Ukrajincům zima, hrozí další revoluce. Jenže tentokrát půjde podle Dandy o spontánní akci bez finanční podpory ze Západu.

Celý článek na serveru Protiproud ZDE.

Evropa se prý stává rukojmím USA

„Dohoda je tedy především kompromisem ze strany vládců EU. Dosti hořkým. Znamená, že ukrajinské dobrodružství euroamerických válečnických elit budeme opět natvrdo platit také my – z našich krvavých daní, které posíláme do bruselské bezedné díry. Dohoda nicméně oslabuje manévrovací prostor Spojených států v jejich usilovné snaze vrazit definitivní klín mezi Evropu a Rusko,“ píše autor.

Spojené státy prý počítají s tím, že eskalace napětí mezi EU a Ruskem povede k omezení dodávek plynu a tím i vzrůstu cen této komodity na mezinárodních trzích, čehož prý využijí právě Spojené státy a prodají Evropě svůj plyn dráž. Sankce, které povedou k omezování přítoků plynu z Ruska, prý navíc nemají očekávaný efekt. Rusové nevnímají Putina jako původce jednání, které vedlo k uvalení sankcí, ale takřka jako hrdinu, který Západu neohroženě čelí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…