Hajzl na hlavu, blivno, dobytek. Po zvolení Jakla ovládl kavárnu děs a hrůza

27.03.2019 18:17

RRTV je kompletní. Poslanci zvolili třináctého člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na poslední volné místo usedne Ladislav Jakl, kterého navrhla SPD Tomia Okamury. V tajné volbě obdržel 88 hlasů, jeho protikandidát Milan Bouška jich dostal 66. Ostré reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Hajzl na hlavu, blivno, dobytek. Po zvolení Jakla ovládl kavárnu děs a hrůza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ve středu Sněmovna navrhla Ladislava Jakla, tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause na návrh hnutí SPD. Nyní ho ještě musí jmenovat premiér. Radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér.

Filmový režisér Jan Hřebejk zvolení Ladislava Jakla do RRTV příliš nadšeně nevítá. „V čem přesně spočívá kvalifikace zastydlé máničky s bizarními názory, která sympatizuje s pravicovými extremisty, šovinisty a rasisty, k tomu, aby se stala členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, to ví asi jen těch 88 poslanců, kteří tam pana Ladislava Jakla zvolili,“ neskrýval rozhořčení Hřebejk.  

Ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda to vidí jinak. „Liga zakomplexovaných ufňukánků má bod. Po implozi SPD, Aeronetu a rodiny Klausů je to alespoň malá cena úspěchu. Každopádně 88 hlasů je hezky symbolické číslo,“ okomentoval na Facebooku Janda zvolení Jakla na pozadí sledu aktuálních událostí, které rezonují ve společnosti.

Redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk dokonce na svém Facebooku uspořádal anketu, kde účastníci měli psát, jako Ladislav Jakl ve vysílací radě působí. Rozhořčení psali slova jako výsměch, jiní dali průchod humoru a nabízeli možnosti „František Ringo Čech ve Vatikánu“ nebo „Mladý Klaus v kosmetickém salónu“.

Jiní účastníci facebookových diskusí věřili, že se jim to jen zdá, nebo se komunitě svěřovali, že jim je „blivno“. Padala i slova jako „dobytek“, jiní začali okamžitě štrachat v archivech, co ošklivého kdy novopečený radní Jakl o České televizi řekl. Jiní se tak jako Jakub Janda ukájeli tím, že 88 hlasů, což je číslo označované za nacistický symbol, je pro kandidáta navrženého SPD symbolické.

Další reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Petr Sedláček, novinář z Ostravy, se ve svém komentáři zase nechal inspirovat známým českým příslovím, do kterého zabalil tvrdou kritiku. „Velice dobře se bavím – L. Jakl v RRTV, tak dlouho se, milá televizní a rozhlasová sluníčka, volají EUropíčoviny do lesa, až vám spadne hajzl na hlavu,“ uvedl v kontextu zvolení Jakla na poslední volné místo RRTV Sedláček.

Marek Wollner, investigativní reportér a dramaturg České televize naopak ve zvolení Jakla do RRTV vidí jasný strategický manévr. „Já myslím, že to ten Andrej Babiš a jeho okolí hraje dobře. Zvolit do velké vysílací rady (RRTV) dalšího muže z okolí Václava Klause (Ladislav Jakl po Vadimu Petrovovi) je strategie, jak umlčet poslední kritickou televizi, a přitom se přímo neumazat. Nikdo by ovšem neměl zavírat oči před jeho účelovým spojenectvím s představiteli ‚systému‘, kvůli němuž údajně jeho hnutí kdysi vzniklo. SPD a komunisté se s vděčností přidají ke všemu, co zahubí svobodu veřejnoprávního média,“ napsal na Facebooku Wollner. Jakl dostal ve druhém kole tajné volby 88 hlasů, ke zvolení jich bylo nutných 82. Jeho protikandidát, někdejší mluvčí ODS Milan Bouška, obdržel 66 hlasů.

Nemlčely ani facebookové skupiny. Jedna, nazývající se „Diagnóza Okamura“ si utahovala z toho, že SPD podporovala blízkého spolupracovníka prezidenta Klause, kterého prý Okamura ještě jako senátor vinil z velezrady. Skupina vyznačující se šťavnatými nálepkami přitom nového člena RRTV nazvala „souputník starý kikiny“, který prý touží po válce s přírodou.

Naopak svoje nadšení ze zvolení Jakla do RRTV neskrývá Martin Konvička. Zvolení vnímá jako skvělou zprávu. „Ladislav Jakl zvolen do rady RRTV! Skvělá zpráva! Je potřeba převolit postupně celou radu, vyházet trafikanty a dát tam lidi, kteří budou jasně kontrolovat ČT & ČRo, Seznam TV atd. a jejich fake news a propagandu euroislámu! Gratulace LJ!“ vyjádřil gratulace Konvička na Facebooku.

Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl pak odhaduje, že Jaklovi redaktoři ČT věnují celou stopáž nedělního Newsroomu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…