Hajzle! Extvář ČT se neudržela nad show Klause st. na Primě

06.01.2019 19:00

Václav Klaus sice již několik let není prezidentem, ale i tak rok co rok zahajuje politický rok v Partii televize Prima. Nejinak tomu bylo i tuto neděli. A jak bývá u druhého českého prezidenta zvykem, sklidil za své vystoupení chválu i kritiku. Někdejší redaktor České televize Otakar Svoboda označil Klause za „hajzla“.

Hajzle! Extvář ČT se neudržela nad show Klause st. na Primě
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

Druhý český prezident Václav Klaus se znovu přihlásil o slovo. Kritizoval vládu Andreje Babiše (ANO), hájil národní stát, který podle jeho názoru dnes čelí totálnímu útoku, a kritizoval Ukrajinu. Prohlásil, že to, co se na Ukrajině děje, nás ohrožuje. A ohrožuje nás to o to víc, že západní politici ještě dění na Ukrajině podporují.

Anketa

Volili byste v příštích prezidentských volbách Václava Klause staršího?

32%
11%
hlasovalo: 14699 lidí

„Ukrajina nám přináší problém. A to jak ona sama i tak, že je ponoukána politickými elitami Západu včetně našich k tomu, aby co nejvíc provokovala Rusko a prezidenta Putina. To je možné ohnisko nebezpečí,“ řekl s tím, že naštěstí se Putin chová hodně opatrně a nenaskakuje na každou provokaci. „Jinak by ten kotel prachu už dávno vybuchl,“ dodal.

Zdá se mu navíc, že přicházíme o svobodu. „Ta dusivá atmosféra politické korektnosti bude pokračovat. Cítím ohrožení demokracie. Ale ne od populistických politiků, ale od byrokratických úřednických a politických evropských struktur. A od nejrůznějších neziskovek,“ zdůraznil s tím, že EU bude permanentním ohrožením naší země.

Jistou naději vidí ve svém synovi Václavu Klausovi mladším, jenž je dnes poslancem za ODS. Pokud by se stal v roce 2023 prezidentem, možná by dokázal svobodu uhájit. „Vyprofilovává své názory dobře. Rád čtu i jeho komentáře. Dotýká se témat mnohem šířeji než kdokoli jiný v naší zemi. Má odvahu foukat proti větru. I on si to ale musel vypěstovat a vybojovat,“ řekl s tím, že již má jistou odolnost vůči vymezování se proti sobě, a otázka je, zda by měl i schopnost přátelské komunikace s miliony voličů.

Zdůraznil, že by byl také rád, kdyby někteří přestali hrát stále stejnou hru boje s komunismem, jelikož to už dávno není téma dnešního dne. „Dávno už máme nové a vážné hrozby, nevracejme se k hraní starých her. Bojujme za chvíle nastolení svobody, které jsme kdysi vybojovali. A za jejich udržení, dnes je tolik kolem necítíme. Ať to příště zase není boj vůči politikovi pod hlavičkou listopadu,“ řekl.

Poté se dostalo i na hodnocení Babišovy vlády. Klause prý netrápí jeho byznys nebo rodina, ale jeho politika. Mrzí jej, že od opozice nevidí žádnou hlubší analýzu Babišovy politiky, které prý chybějí koncepce, zakotvení a celková strategie. „To je jen jednotlivost, ad hoc kroky a ustupování koaličním partnerům,“ uvedl Klaus a zmínil neustálé štědré rozdávání a benefity. „Vidím komunistická opatření, která jsme řekli, že se musejí zrušit, a zase se vracejí,“ konstatoval.

Kvůli slabosti opozice je podle Klause až neuvěřitelné, co vše vládě prochází. „Neumlčí ho ani Parlament za neprůjezdnost dálnice D1. Co se tam dělo, je směšné. Podivné, že Ťok stále přežívá.“ A podivuje se i nad tím, co vše vládě prochází. „U Petříčka musí asi Babiš skřípat zuby. A to nemluvím o té neuvěřitelné hře se státním rozpočtem,“ kroutil Klaus hlavou.
 
A došlo i na pakty o migraci a uprchlících. Vláda odmítla pakt o migraci, nicméně pak vyšlo najevo, že Česká republika hlasováním svého zástupce podpořila druhý pakt o uprchlících. Dlouho se ani nevědělo, že jsou dva pakty. Tuto zmatenost Klaus přičítá chaosu na Ministerstvu zahraničí. „Tato otázka nebyla vypointována veřejností. I lidé, kteří se tím zabývají, neměli tušení, že jsou dva pakty. Je to neštěstí naší zahraniční politiky,“ poznamenal.

Za své vystoupení Klaus sklidil pochvalu i kritiku. „Prezident Václav Klaus na Primě. Krásně se mi to u vaření poslouchalo. Nelídři v opozici a ve vládě Babišovi pomáhají,“ zhodnotila vystoupení exprezidenta jedna z divaček na sociální síti Facebook.

Někdejší redaktor České televize Otakar Svoboda Klausovo vystoupení zhodnotil diametrálně odlišnými slovy. Druhého českého prezidenta označil za „hajzla“. „VK je podle mého jeden z největších hajzlů této země. A že konkurence je veliká! Nepřímo může za to, že máme Babiše a toho druhého. Tolik trochu pelyňku do sehrané polévky,“ napsal někdejší redaktor veřejnoprávní televize.

Server Týden.cz v létě 2009 napsal, že Otakar Svoboda v ČT musel skončit, protože nedokázal krotit svou vášeň pro cestování. Svoboda si prý chtěl nechat proplatit letenku, která byla již jednou uhrazena. Jako šéfredaktor a později redaktor kulturní sekce cestoval Svoboda opakovaně do USA nebo do Austrálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …