Haló, tady transparentní Ondráčka. Jeden hovor s Českými dráhami za 9 tisíc?

14.02.2017 14:42

Časopis Faktor S přinesl zajímavé informace o velice výhodné spolupráci pro neziskovku Transparency International s Českými drahami. Jedná se o smlouvu o provozování placené protikorupční telefonní linky o dění v Českých dráhách, provoz e-mailové adresy, sběr informací od oznamovatelů přes webové stránky a případný kontakt s oznamovateli.

Haló, tady transparentní Ondráčka. Jeden hovor s Českými dráhami za 9 tisíc?
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Celá spolupráce se může jevit jako podpora neziskového sektoru státnímu podniku, který se dříve potýkal s možnými problémy. Pokud se ale na spolupráci podíváme blíže, jedná se spíše o velmi lukrativní obchod. Po něm pátral především Faktor S. Jeho závěry?

První objednávka byla na šest měsíců za 660 tisíc korun, na což následovala další objednávka: na 15 měsíců za 1 150 000 korun.

Faktor S provedl průzkum u ostatních firem, které se protikorupčními linkami zabývají, a výsledek byl zcela jasný. Cena má být výrazně nadhodnocena. Zajímavé je, že i přes to, že České dráhy údajně vybíraly provozovatele výběrovým řízením, tak o něm nikdo z oslovených firem nevěděl. A jaký měla linka přínos? Kolik hovorů bylo vyřízeno? České dráhy mlčí.

Webové stránky informují, že od spuštění do konce března 2013 došlo 54 podnětů. Jak uvádí finanční výkazy Transparency International v čele s Davidem Ondráčkou, tak v tomto období bylo vyplaceno 490 tisíc korun. Tím se jednoduchým výpočtem dostaneme k částce přes 9 tisíc na jeden hovor, poznamenává časopis. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …