Hamáček: Koudelku bych nechal. Ale je to na Babišovi

09.08.2021 10:11

Předseda ČSSD Jan Hamáček probral se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem budoucnost plukovníka Michala Koudelky, stávajícího šéfa BIS. Poté předstoupil před novináře a sdělil jim, že kdyby bylo na něm, šéf BIS Michal Koudelka by mohl ve funkci pokračovat. Jenže to není na něm...

Hamáček: Koudelku bych nechal. Ale je to na Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

„Pan premiér mně představil svůj návrh řešení. Ten návrh projedná dnes ve 3 hodiny vláda a do té doby se dál vyjadřovat nemohu," sdělil Hamáček novinářům.

Posléze však přece jen nějakou informaci přidal. „Pokud pan premiér preferuje řešení nechat to na příští vládě, tak je to plně v jeho rukou. Mně nezbývá, než to respektovat,“ pravil Hamáček v rozhovoru pro ČT.

Osobně nemá k práci ředitele Koudelky žádné výhrady a neměl by nic proti tomu, kdyby Koudelka pokračoval v práci, ale během svého vystoupení před kamerami znovu a znovu opakoval, že to je věc premiéra Andreje Babiše. „Pokud si pamatujete na debatu o nejvyšším státním zástupci, tak tam také jedna z variant byla, že to rozhodnutí půjde až za příští vládou. Tak je to prostě možnost, ano,“ vysvětloval Hamáček.

Zdůraznil, že v debatě s Babišem vůbec nepadlo jméno prezidenta Zemana, který Koudelku dlouhodobě kritizuje. Hamáček zdůraznil, že šéfa BIS navrhuje premiér. „Ta role pana premiéra je v tomto klíčová," zaznělo z úst předsedy ČSSD s tím, že premiér rozhoduje o tom, koho navrhne a vláda o tom může debatovat. Ale debatovat by o tom měla jen a pouze vláda. „Toto je plně v kompetenci vlády a nevidím důvod, proč by o tom měla jednat Poslanecká sněmovna."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…