Hašek si slibuje od zvelebování lesů práci pro desetitisíce Čechů

06.04.2013 20:02

NA HRANĚ S XAVEREM Situace je skutečně vážná, vláda na svoji funkci a povinnost v této oblasti zcela rezignovala. Nezaměstnanost je největší od velké krize v roce 1933, téměř 100.000 mladých lidí do 25 let nemá práci. To jsou děsivé statistiky. O tom, jak hledat řešení a cestu z toho ven se pobavil Luboš Xaver Veselý s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem.

Hašek si slibuje od zvelebování lesů práci pro desetitisíce Čechů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek na 37. sjezdu ČSSD

Dle zveřejněných údajů Eurostatu bylo v únoru 2013 v zemích eurozóny dosaženo rekordní nezaměstnanosti. Česká republika se řadí na 7. místo mezi všemi státy EU a v měsíčním srovnání nezaměstnanost u nás vzrostla. Jak proti tomuto trendu chcete bojovat?
Situace je skutečně vážná, vláda na svoji funkci a povinnost v této oblasti zcela rezignovala. Nezaměstnanost je největší od velké krize v roce 1933, téměř 100.000 mladých lidí do 25 let nemá práci. To jsou děsivé statistiky. My chceme aktivně vytvářet pracovní místa, tak jako to nyní děláme v krajích, když spolupracujeme se soukromým i neziskovým sektorem. Jedním z prvních konkrétních projektů, o kterém se domnívám, že má potenciál stát se součástí našeho programu, se kterým vstoupíme do voleb v roce 2014, je spolupráce se státním podnikem Lesy ČR na zvelebování našich lesů. Projekt by mohl přinést až desítky tisíc pracovních po celé České republice.

A jak by tato spolupráce měla probíhat?
Zatím je vše ve fázi zrodu, ale pevně věřím, že se nám podaří tuto myšlenku rozpracovat a dovést do úspěšného konce. O možnostech zaměstnávání a současné situaci jsem jednal s ředitelkou jihomoravského úřadu práce Marií Cackovou a samozřejmě nadále chci na tomto projektu spolupracovat i s dalšími odborníky. Základem myšlenky je využít strategického státního podniku, který i v době hospodářské stagnace státu vykazuje růst a zisky a je ekonomicky stabilní, k vytvoření nových pracovních míst, aniž by tato místa byla dotována ze státního rozpočtu. Celé financování by bylo zajištěno ze strany Lesů ČR.Jako stínový ministr zemědělství vím, stav našich lesů v porovnání s ostatnímivyspělými státy není dobrý. Čistíme ulice ve městech či řeky, ale na lesy se poněkud pozapomíná. Skutečně vnímám tento projekt jako výhodný pro všechny zúčastněné strany.

To je poměrně smělým projektem.
Smělým možná ano, ale určitě ne nereálným. Chceme vytvářet aktivní politiku zaměstnanosti, a pokud se ukáže, že i další státní podniky mají finanční rezervy, určitě nezůstane pouze u péče o lesy. Současná vláda ignoruje skutečný stav věcí a v této oblasti nepodniká žádné kroky. To musíme zastavit.

Zmínil jste volby v roce 2014, s čím ještě chce sociální demokracie oslovit potenciální voliče?
Rok 2014 bude „supervolebních rokem“, jak již mnohokrát zaznělo. A naším cílem je uspět. Nabídnout lidem alternativu, která krok za krokem vyvede tuto zemi z marastu, kam ji v uplynulých 7 letech zavedly pravicové vlády. O naší kompetenci jsme lidi přesvědčili v krajích a věřím, že nám dají šanci prosazovat hodnoty v zájmu občanů i na úrovni celostátní. Naše republika nutně potřebuje změnu, protože další 4 roky pod taktovkou pravice by již nepřežila. Chceme voličům nabídnout důvěryhodný a realistický program, který bude založen na solidaritě a spravedlnosti.

A o co se konkrétně budete zasazovat z případné pozice ministra zemědělství?
Mojí prioritou vždy bylo a bude podpora tuzemských výrobců. To, že premiér Nečas připustil, aby při jednání o podobě rozpočtu EU byla značná část prostředků v programu na obnovu a rozvoj venkova přesunuta od jiných oblastí, považuji za naprosto chybné. Tyto prostředky budou chybět na podporu našich českých i moravských zemědělců a tuzemských producentů. Česká republika musí být soběstačná v produkci základních potravin. Nesmíme dopustit, abychom byli závislí na dovozu levných náhražek. Chci bojovat za kvalitní a bezpečné tuzemské potraviny, které budou dostupné. Kvalita potravin by měla být základním atributem, nikoli „bonusem“, za který si musí spotřebitel připlatit.

Po podzimních krajských volbách se sociální demokracie stala terčem kritiky, která v některých krajích přerostla i v protesty, kvůli koaliční spolupráci s KSČM. Připouští ČSSD možnost spolupráce s komunisty i ve vládě, pokud by ve volbách zvítězila?
V prvé řadě bych připomněl, že na sjezdu se hlasovalo o případném zrušení Bohumínského usnesení, které takovouto spolupráci zakazuje a výsledek byl zcela jednoznačný pro jeho zachování. Bohumínské usnesení tedy dále zůstává v platnosti, tudíž možnost vytvoření koalice s KSČM neexistuje. Bohužel povolební situace v krajích v mnohých případech nedala sociálních demokratům jinou reálnou možnost než vytvoření koalice s KSČM, pokud nechtěli zklamat své voliče a opustit levicový program. Ale z pohledu celostátní politiky můj neměnný názor je, že dnešní komunisté do vlády nepatří a spolupráce s nimi za současných podmínek je pro mě nepředstavitelná.

A kde by tedy sociální demokracie měla hledat partnery?
Sociální demokracie je moderní levicí, která ctí hodnoty jako je svoboda, solidarita a spravedlnost. A musí pro vytvoření koalice hledat partnery, které vyznávají obdobné hodnoty.Bývalé estébáky ve vládě odmítám. Spekulovat ale o konkrétních stranách je opravdu předčasné.

Otevřeně se mluví o Vaší náklonosti k prezidentovi Miloši Zemanovi a spolupráci se stranou, která právě jeho jméno nese v názvu.
Domnívám se, že projev Miloše Zemana na našem sjezdu jasně ukázal, že on je stále v srdci sociálním demokratem a já se nikdy netajil tím, že naše vztahy jsou korektní. Jak jsem ale řekl, ještě nenastala chvíle pro řešení konkrétních podob koalice. Nejprve musíme voličům představit náš program a přesvědčit je, chceme zlepšit jejich každodenní život a nabídnout jim jistoty, které jim nyní tolik schází. Obecně mohu říci, že spolupráce s levicovými stranami, které půjdou do voleb s obdobnými prioritami, je pro mě nejvíce představitelná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…