Havla nám na Západě záviděli. Když se člověk podívá, kolik dostal čestných doktorátů, řekl český miliardář, mecenáš Jiřího Drahoše

25.12.2018 7:25

Moderátor Petr Ludwig se ve svém pořadu Deep Talks setkal s podnikatelem a finančníkem Václavem Dejčmarem. Češi podle něho světu přinášejí schopnost zabývat se fraškami a absurditami. Navrhl, že by lidé v politické soutěži měli podstupovat psychotesty. „To přece chceme od pilotů letadel,“ argumentuje podnikatel. A došlo i na Václava Havla, kterého nám prý záviděl celý svět.

Havla nám na Západě záviděli. Když se člověk podívá, kolik dostal čestných doktorátů, řekl český miliardář, mecenáš Jiřího Drahoše
Foto: Repro Youtube
Popisek: Podnikatel Václav Dejčmar a moderátor Petr Ludwig debatují o politice, psychopatii i filozofii

Hned na úvod se Petr Ludwig Dejčmara zeptal, co si myslí o České republice takto z nadhledu, z New Yorku, kde se rozhovor odehrával. „No, mnohem lépe než z podhledu, když tam člověk je,“ zněla odpověď. Prý se v Čechách každá kauza řeší komplikovaně a každou frašku podle Dejčmara považujeme za konec světa. „A tadyhle se to jeví, jak to opravdu je, že naprostá většina věcí v Česku je z pohledu světa bezvýznamná,“ myslí si podnikatel. Česko podle něj rezignuje na velká dramata, která hýbou světem, a protože drama potřebuje, nahrazuje ho fraškami, absurditami a „neuvěřitelnými bizarnostmi“. Neděje se to jen v této době, Dejčmar jako příklady použil např. Švejka, Kafku, Černé barony a Havlovy hry. „Spousta intelektuálů to nemá rádo, ale já to vnímám jako jakousi kvalitu, to je to, co dáváme světu,“ vyjádřil se finančník.

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí

Ludwig také zmínil, že Dejčmar natočil film o psychopatech a na svém Facebooku navrhl, že by se mohli politici testovat na psychopatii. Na to Dejčmar namítnul, že tohle nenapsal: „Já si myslím, že by bylo dobrý, pokud se zamýšlíme nad tím, že demokracie má nějaký problém, což vypadá, že má. Skutečně, to, co zabírá před volbami, nejsou žádné hluboké myšlenky, ale emoce. Prostě, kdo je víc přitažlivej jako soutěž miss nebo superstar, tak jako nakonec sklidí maximum hlasů.“ S tím se podle něj už nic nedá dělat v dnešní mediální době. Ale dalo by se prý zapojit hodnocení nezávislé, Dejčmar dokonce navrhl robotické autority. V tomto testu by politik údajně musel odhalit, co je vlastně zač. „Psychotesty, to přece chceme od pilotů letadel. Já když jsem přijímal správce pro svůj hotel na Zanzibaru, tak jsem dostal CVíčko a byly tam dva tyhlety psychotesty. A to je nějaký pan správce, politici jsou mnohem víc,“ argumentuje podnikatel. Ale podle něj není psychotest o tom, jestli je někdo psychicky poškozený, ale je to hodnocení osobnosti. Dnes je prý snadné zjistit, co je principem dotyčného člověka, a lze to jen těžko obejít.

Dalším tématem byla demokracie. Ludwig nadhodil, že lidé ve státech v ní přestávají mít důvěru a začínají být bližší myšlence osvíceného diktátora. Na to Dejčmar oponoval, že je to proto, že demokracie už přestala být autentická a kandidáti jsou naučení herci vyškolení mediálními tréninky. Když se pak najde jeden autentický lídr, lidé ho přijmou raději než „bizarní frašku“, kterou nabízí demokracie. Ludwig se pak ozval, že ve filmu hovořil i s Václavem Havlem. „Jsem přesvědčen, že je to anomálie, skutečně se to tak zvláštně všechno skupilo, že se mohl stát v Česku prezidentem a jako anomálii to vnímal celý svět. Jako velmi pozitivní anomálii, všichni z toho byli úplně nadšení, když se člověk podívá, kolik dostal čestných doktorátů a jaké množství lidí ho obdivovalo,“ říká Dejčmar. Havla nám prý celý svět záviděl, protože se v jejich zajetých demokraciích na Západě přihodit nemohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…