Havlovo Forum 2000 se zaměřuje na korupci a ženy v politice

11.10.2011 10:43

Druhým dnem pokračuje v centru Prahy patnáctá konference Forum 2000. Na dnešním programu jsou debaty debatami o korupci nebo zapojení žen do politiky, ale také o důležitosti vody či o tom zda se Rusko může přizpůsobit rychle se měnícímu světu.

Havlovo Forum 2000 se zaměřuje na korupci a ženy v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Český rozhlas připomíná, že na diskusním setkání Forum 2000., které vzniklo v roce 1997 z iniciativy Václava Havla a které letos přivítalo více než stovku hostů z mnoha zemí světa. Již promluvil například gruzínský prezident Michail Saakašvili, jordánský princ bin Talal nebo polský novinář Adam Michnik.

 Mezi stěžejními tématy akce jsou letos mimo jiné překotné změny v arabském světě.

„Změny, obtíže a nestálost, kterým v současnosti čelí Sýrie, Egypt nebo Libye, nejsou výsledkem letošních povstání, posledních šesti měsíců. Jsou výsledkem ztracených desetiletí autoritářské vlády. Dá se očekávat, že pozitivní změny nenastanou během roku, bude to delší proces," řekl o vývoji v arabském světě podle rozhlasu představitel renomované organizace Freedomhouse Charles Walker.

„Podobně vidí situaci další host Fora 2000, francouzský filosof André Glucksman. Podle něho prý pokus o změnu může leckde selhat stejně jako v někdejší komunistické Evropě. Započatý trend je ale pozitivní," dodalo k Foru 2000 rádio.

Venku se protestovalo

Již v neděli se konal slavnostní večerní ceremoniál k zahájení Fora 2000. U Pražské křižovatky se při zahájení večera kvůli tomu sešlo několik desítek odpůrců nezávislého Kosova. Shromáždění proti nejmladšímu státu Evropy svolal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který má srbské kořeny.

Související: 

"V Kosovu se porušují mezinárodní rezoluce, lidská práva. Vyhánějí se Srbové. Zdá se nám, že se o tom nemluví," řekl jeden z účastníků Václav Dvořák. Demonstranti drželi velkou srbskou vlajku a transparenty upozorňující například na organizovaný zločin v Kosovu. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…