Heger chce zatočit s kuřáky v restauracích. Podaří se mu to?

23.04.2012 11:30

Ministerstvo zdravotnictví připravuje pod taktovkou svého šéfa Leoše Hegera (TOP 09) další ztížení života všem kuřákům. Pravidla dosud platná např. v restauracích považuje ministerstvo za natolik benevolentní, že se je chystá důrazně zpřísnit a v krajním případě dokonce znemožnit kouření v podnicích úplně. Informuje o tom server Týden.cz. Návštěvníci bývají pro, zato restauratéři se děsí.

Heger chce zatočit s kuřáky v restauracích. Podaří se mu to?
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Současná právní úprava dovoluje restauratérům umožnit kuřácký koutek např. tím, že na některé stoly umístí cedulku kuřácké oddělení a na jiné je nedají. Mohou také vytvořit jakýsi koutek oddělený chabou zástěnou, což nekuřáky před pasivním kouřením ochrání stejně účinně, čili vůbec. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) to chce ve spolupráci s hygieniky změnit.

Pomůžeme tím všem

"Snažíme se posílit ochranu před účinky nepřímého tabákového kouře, to znamená omezit účinky pasivního kouření. Týká se to hlavně stravovacích provozů, dětských hřišť a restauračních zařízení," uvedla zástupkyně hlavního hygienika Viera Šedivá, jež má přípravu zákona na starost.

Prozatím se uvažuje o třech možných variantách opatření. Nejlepší by podle Šedivé bylo, kdyby se podařilo prosadit zákaz kouření v restauracích úplně, i když tuto možnost nepovažuje za pravděpodobnou. Další možností by mohla být pro restauratéry povinnost zbudovat stavebně oddělené prostory. Třetí nejměkčí variantu pak představuje snaha zpřísnit alespoň stávající pravidla.

Průzkumy ukazují, že nekuřáci záměr ministerstva podporují a za zmínku stojí, že vytrvale roste i počet kuřáků, kteří se k nekuřákům přidávají. Podle loňského průzkumu agentury Median by takovou změnu podpořilo téměř sedmdesát procent Čechů. Zákaz kouření přitom žádá stále i větší počet těch, kteří sami kouří. Zatímco v roce 2007 se pro něj vyslovilo jen 13 procent pravidelných kuřáků, v roce 2011 už jich takovou změnu podpořila třetina.

Proč máme trpět právě my, ptají se restauratéři

Naproti tomu restauratéři by zavedení takového zákazu považovali za prakticky likvidační. Podle Asociace hotelů a restaurací by úplný zákaz kouření znamenal faktický konec pro venkovské hospody, které by se jako nekuřácké neměly šanci uživit.

"Protikuřáckou výchovu nesmějí platit provozovatelé restaurací a hospod," komentoval loňský průzkum viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavel Hlinka.

Šéf poslaneckého zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) však podobným názorům čelí s poukazem na zákoník práce. Ten zaměstnancům garantuje právo na nekuřácké prostředí, kterého se jim u řady restaurací nedostává. Navíc je třeba říci, že omezování či úplný zákaz kouření restauracích se šíří po celém světě a Česko by v tomto případě nemělo zůstat výjimkou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…