Historik: Současný mír nevydrží

27.12.2013 11:51

Období míru, které nyní prožíváme, je z hlediska dějin unikátně dlouhé. Centrum případné nové krize pravděpodobně ale nebude v Evropě, ale spíše na Blízkém nebo Středním východě. V rozhovoru pro server iHNed.cz to uvedl ředitel Ústavu světových dějin Univerzity Karlovy profesor Martin Kovář. "Ten pocit bezpečí, který máme dnes a který měli lidé před sto lety, je hodně podobný. Jistota lidí z přelomu předminulého a minulého století, že jsme již dostatečně vzdělaní, moudří, kultivovaní a vyspělí na to, abychom nevedli velké války, tohle přesvědčení dnes sdílí velká většina lidí v Evropě," uvedl Kovář.

Historik: Současný mír nevydrží
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

A proč vlastně v Evropě zažíváme rekordně dlouhé období míru? „Je to dané studenou válkou. Existence bipolárního světa, to, čemu se říkalo 'čas oboustranného strachu', fakticky znemožnila vedení války,“ míní Kovář. Své sehrálo i francouzsko-německé usmíření, které nastalo po druhé světové válce.

Jenže studená válka skončila, proč mír v Evropě přetrvává i nyní? „Studená válka sice skončila, ale ten jaderný deštník nám tu pořád zůstal. My vlastně žijeme v jakémsi vypůjčeném čase po studené válce. Když skončila, měli všichni pocit, že začne takzvaná unipolární éra neboli století trvající dominance Spojených států. Dnes už je vše jinak, neříkáme tomu unipolární éra, ale unipolární moment, který skončil 11. zářím 2001.

Současný svět bývá vnímán jako multipolární, to ale podle mě není přesné, protože dominance Spojených států je pořád jednoznačná. Je nicméně fakt, že Američané musí brát mnohem větší ohled na své partnery a protihráče, než tomu bylo dříve,“ tvrdí Kovář.

Je přesvědčen o tom, že ohnisko příští světové krize asi nebude v Evropě, ale nejspíše na Blízkém a Středním východě.

Přestože to někoho možná překvapí, současná česká veřejnost je podle Kováře o světovém dění informována možná ještě hůře než v době před začátkem první světové války. „Navzdory internetu je informovanost o světě povrchní. Lidé si utváří obrázek o světě na základě titulků v novinách, které třeba hlásají, že šest Indů znásilnilo mladou dívku. Míra povrchnosti je děsivá. Nechci se pouštět do velkých srovnání, ale nemyslím si, že běžná populace je o světě informovanější než lidé, kteří žili v roce 1913,“ podotkl Kovář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…