Hlavní je držet se hlavního proudu, míní Kalousek a na euro by přispěl

12.01.2012 23:10

Podpoří Česká republika eurozónu ve finanční krizi? Vládní špičky se ne a ne dohodnout. Premiérovi ani prezidentovi se to nelíbí. Ministr financí Miroslav Kalousek ale říká: „Držme se hlavního proudu!“

Hlavní je držet se hlavního proudu, míní Kalousek a na euro by přispěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Já jsem zatím neslyšel od koaličních partnerů, že by chtěli sedět ve vládě, která směřuje jinam, než hlavní proud evropské integrace,“ nechal se slyšet v pořadu Události České televize Miroslav Kalousek.

Finanční pomoc České republiky bankrotujícím státům eurozóny však zatím nepotvrzuje ani nevyvrací. Vše podle jeho slov závisí na obsahu smlouvy, kterou v současné době zástupci zemí EU zatím vytváří.

„O čem se ve smlouvě bude psát neví nikdo,“ poznamenal s jistou mírou nadsázkou Kalousek. Proto jsou prý úvahy o přijetí či nepřijetí podmínek zatím poněkud bezpředmětné.

Z ekonomických limitů stanovených ve smlouvě ministr financí strach nemá. On sám této republice prý stanovil limity dvakrát tvrdší, proto není důvod se obávat nedodržení.

„Ten text neříká, že chce Brusel státům mluvit do toho, jak si svou fiskální strukturu uspořádá, pouze stanovuje kritéria. A pokud ta kritéria překročí, tak ten stát podrobí sankcím. A když my sami sobě dáme kritéria přísnější, tak proč by nám ta kritéria EU měla vadit?“ řekl ministr v České televizi.

Předseda strany TOP 09 a zároveň ministr zahraničí Karel Schwarenberg s postojem „svého“ ministra financí souhlasí. „Jsme přesvědčeni, že prosperita a budoucnost České republiky je v souladu s hlavním proudem rozvoje evropské unie, v tom spolu s panem předsedou souhlasíme,“ uvedl Kalousek.

„Ministr zahraničí řekl, že by nechtěl být ve vládě, která by dělala zahraniční politiku, která by se mu protivila. Právě proto, že on je garantem ústavního práva republiky, za kterou ale místo něj zodpovídá vláda,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…