Hlavní město bude vybírat firmu na svoz odpadu. Hodnota zakázky je 4,4 miliardy bez DPH

08.09.2014 14:31

Praha zahájila přípravu otevřeného tendru na svoz a likvidaci odpadu, jeho hodnota je 4,4 miliardy korun bez DPH. Informaci dnes město zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek. Praha tak učinila kvůli nepovedené akvizici Pražských služeb.

Hlavní město bude vybírat firmu na svoz odpadu. Hodnota zakázky je 4,4 miliardy bez DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelářský vůz

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, tendr ale kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila. Naposledy tak zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun vloni. Smlouva končí v závěru října.

Praha chtěla jako většinový vlastník Pražských služeb firmu zcela ovládnout. Prostřednictvím vlastní společnosti by mohla v souladu se zákonem zajišťovat svoz odpadu sama. Obchod připravovaný několik let ale na konci srpna zkrachoval. Menšinový podíl, za který chtělo město zaplatit kolem 800 milionů, koupila firma EP Industries. Holding, který ovládá Daniel Křetínský, získal pětinu akcií Pražských služeb prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ.

Svoz odpadu dočasně zajistí TSK

Město kvůli končící smlouvě na svoz odpadu tlačí čas a příprava otevřeného řízení potrvá řadu měsíců. Dočasným řešením je proto pronájem části majetku Pražských služeb městem ovládané Technické správě komunikací (TSK), která bude mít svoz odpadu na čas na starosti.

Pražské služby v pololetí zvýšily zisk na 69,23 milionu korun. Nejziskovější byl pro firmu právě svoz odpadů, na kterém za šest měsíců vydělala 79 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…