Hrad odmítl Štěchovu zástupkyni na schůzce k diplomacii. Pozvánku dostal předseda

11.09.2018 18:27

Středeční schůzka ústavních činitelů s prezidentem Milošem Zemanem k zahraniční politice se uskuteční bez zástupce Senátu. Jeho první místopředsedkyni Miluši Horskou z klubu KDU-ČSL, která měla předsedu horní komory Milana Štěcha (ČSSD) zastupovat, dnes Hrad odmítl. Na dotaz ČTK to uvedli Štěch i Horská.

Hrad odmítl Štěchovu zástupkyni na schůzce k diplomacii. Pozvánku dostal předseda
Foto: zenaregionu.cz
Popisek: Nad soutěží Žena regionu převzal záštitu Senát ČR v čele s předsedou Milanem Štěchem

„Je to nešťastné, je to chyba a jenom to potvrzuje, že jednání Pražského hradu vůči Senátu je nepříliš přátelské,“ uvedl Štěch telefonicky z Paříže, kde je dnes a ve středu na dlouho plánované návštěvě, mimo jiné k oslavám 100. výročí vzniku Československa.
 
Štěch uvedl, že Horská ho jako první místopředsedkyně podle zákona o jednacím řádu Senátu zastupuje v plném rozsahu v době jeho nepřítomnosti. Navíc od něj měla pověření k účasti na středeční schůzce. „Dnes jsme se dozvěděli od kancléře Vratislava Mynáře elektronickou poštou, že tam (Horská) chodit nemá, že je to jenom pro předsedy,“ řekl Štěch. „Nepustí mě tam,“ potvrdila v textové zprávě Horská.
 
Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK odmítnutí zdůvodnil tím, že formát schůzky je „tradičně dán“. „Nejvyšší ústavní činitelé, ministr zahraničních věcí a ministr obrany. V Senátu jistě celou záležitost přijmou s pochopením a neuchýlí se k předvolebnímu čecháčkovskému politikaření,“ napsal mluvčí.
 
Štěch připomenul, že Kanceláři prezidenta republiky nabízel, že by schůzce uzpůsobil svůj program v Paříži, pokud by se setkání konalo nikoliv od 14:00, ale od 17:00. Tomu ale podle Štěcha vyhověno nebylo. Ovčáček k tomu již dříve uvedl, že „slušný člověk respektuje už před časem stanovený termín a nedůstojně neskuhrá“. Štěch poznamenal, že jeho cesta do Paříže byla naplánována ještě před schůzkou na Hradě.
 
Předseda horní komory také uvedl, že Senát bude v zahraniční politice postupovat jako doposud. „Když se neúčastníme, tak se nebudeme cítit nějak silně vázáni tím, co tam (na schůzce) případně bude dojednáno, pokud to nebude v souladu s našimi názory,“ řekl Štěch. Návrhy, které pro schůzku připravilo Ministerstvo zahraničí, označil za „vcelku přijatelné“.
 
Ústavní činitelé na středeční schůzce mají probrat sankce proti Rusku, migraci, vztahy s Izraelem a nebezpečí spojené s obchodními válkami. Koordinační schůzky svolává Zeman. Jejich cílem je, aby si hlavní představitelé České republiky sladili své zahraniční postoje. Poslední schůzka se uskutečnila loni v dubnu. Štěch na to již dříve poukázal s tím, že koordinace v zahraniční politice vázne, což „způsobuje určitá rizika“.
 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…