Hrad shání komparz, psal bývalý Kalouskův poslanec a předložil i „důkaz“. PL však zjistily, že je to trochu jinak...

01.11.2016 18:09

Žádný komparz, ale pozvání díky funkci ve Vinařském fondu ČR. Ukazuje se, že bývalý poslanec TOP 09 nepravdivě uvedl, že Hrad patrně chce zaplnit volná místa ve Vladislavském sále a nezvykle na poslední chvíli zve také bývalé zákonodárce. Redakci to potvrdil ředitel fondu vinařů Jaroslav Machovec.

Hrad shání komparz, psal bývalý Kalouskův poslanec a předložil i „důkaz“. PL však zjistily, že je to trochu jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman s chotí

Hrad hledá komparz. Takové titulky novin se objevovaly minulý týden, když účast na slavnostním ceremoniálu odřekla část politiků. Vše začalo tím, že exposlanec TOP 09 Jan Husák zveřejnil pozvánku, kterou obdržel s tím, že v minulých letech ho nikdo nezval, a tak nyní Hrad zve i bývalé poslance, aby zaplnil místa. Jenže se vše odehrálo úplně jinak. ParlamentníListy.cz na to upozornil ústavní právník Zdeněk Koudelka.

„Na to, že včera pan Ovčáček pronesl, že už žádné pozvánky nerozesílají, tak mně jakožto bývalému poslanci dnes přišlo toto. A to mi už taková pozvánka nepřišla od doby, co nejsem členem Poslanecké sněmovny, což jsou tři roky. Já samozřejmě pozvání nepřijímám, ale je smutné, že se na takovou státní akci hledá komparz, kde se dá,“ napsal před týdnem v úterý exposlanec TOP 09 Jan Husák na svůj facebookový profil.

Rázem se informace rozletěla do mediálního světa a kauza, že kvůli řadě odmítnutí současných poslanců se prezidentská kancelář snaží na poslední chvíli zaplnit prázdné židle, byla na světě.

S informací, že se celá věc odehrála úplně jinak, přišel právník Zdeněk Koudelka, který o tom, že mělo jít o pozvání zprostředkované fondem vinařů, napsal. ParlamentníListy.cz informaci ověřily. Husák je totiž ve fondu členem dozorčí rady.

Šéf Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec redakci potvrdil, že pozvánku z Hradu obdržel Husák právě na popud vinařů, a nikoli z důvodu snahy zaplnit volná místa. Nadto pozvánka, kterou Husák zveřejnil, neopravňovala ke vstupu a sezení přímo v místě ceremonie, tedy ve Vladislavském sále. Byla „pouze“ na následnou recepci ve Španělském sále a přilehlých prostorách, která začala až ve 21 hodin po skončení udělování vyznamenání.

Vinařský fond ČR podle slov svého ředitele připravuje prezentaci vín na Hradě při této příležitosti už celé roky. „Bylo to už za prezidenta Klause. Dříve se totiž občas stalo, že při oslavě státního svátku se podávala i jiná vína než z České republiky, a kvůli tomu se změnil postup,“ vysvětluje Machovec s tím, že jeho fond se nyní už tradičně stará o to, aby byla dodána kvalitní vína domácí produkce.

„Při té příležitosti se nás protokol Pražského hradu ptá, jestli bychom chtěli někoho pozvat. A my jim samozřejmě posíláme jména a adresy. V tomto roce to byli zejména členové dozorčí rady Vinařského fondu, protože rada fondu skončila svůj mandát a nová ještě není najmenována. Je to tak, že jsme panu Forejtovi poslali adresy, koho doporučujeme pozvat, a mezi nimi byl i Jan Husák,“ potvrdil redakci Jaroslav Machovec z fondu českých vinařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …