Hřib a Fischer řádili u Jílkové kvůli Rusku: Hybridní válka. Koněv byl pomník servility. A zamíchali do toho i hackerské útoky na nemocnice

15.05.2020 7:50

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou se ve čtvrtek vedl na téma českých vztahů s Ruskem a Čínou. Ohýbáme snad hřbet ve vztahu k Rusku a Číně, nebo jde o nepodloženou výtku? Vměšuje se Rusko a Čína do našich vnitřních záležitostí? Témata, která se živě diskutovala ve čtvrtek večer na ČT1.

Hřib a Fischer řádili u Jílkové kvůli Rusku: Hybridní válka. Koněv byl pomník servility. A zamíchali do toho i hackerské útoky na nemocnice
Foto: Screen ČT
Popisek: Máte slovo o Rusku

Diskuse se zúčastnili senátor Pavel Fischer (nez.), poslanec Leo Luzar (KSČM), primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Na začátku pořadu se rozběhla debata nad ohrožením demokracie ze strany Číny a Ruska.

Senátor Pavel Fischer vyjadřuje souhlasné stanovisko s tím, že dochází k ohrožování demokracie ze strany Ruska. „Vstupování do veřejného prostoru vidíme nejen u nás,“ uvedl Fisher a vyjmenoval příklady hackerských útoků na Slovensku nebo v Německu. Řeč se v tomto kontextu stočila také k hackerským útokům na české nemocnice v době koronaviru a zda vedou stopy směrem k Rusku.  „Je to věc, která se vyšetřuje,“ uvedl a dodal, že takové počínání lze označit za hyenismus.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

„Prostřednictvím našeho technologického pokroku jsme velmi zranitelní,“ pokračoval. „Vliv o to vést zde hybridní válku, je naprosto evidentní,“ pronesl v tomto kontextu primátor Zdeněk Hřib a upozornil, že v tomto ohledu je podstatné především vzdělávání.

Kauza odstranění sochy Koněva polarizuje společnost a názorově rozděluje. Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. „Nám  by se asi také nelíbilo, kdyby někdo v zahraničí začal ničit naše pomníky našich padlých,“ reagoval poslanec Luzar a hájil ruské počínání s tím, že bychom se také snažili hledat všechny cesty, jak na tyto lidi upozornit.  

„Mně ještě žádná obsílka z Ruska nedorazila,“ reagoval s nadsázkou primátor Zdeněk Hřib na trestní stíhání českých politiků ze strany Ruska a připomněl, že důvodem může být, že se nyní Rusko potýká se svými vnitřními problémy. „Rusko se asi snaží vytvořit mlhu,“ domnívá se primátor a pokračoval, že Koněv nebyl válečný hrob, ale byl to pomník servility místních komunistů vůči sovětským pánům. Připomněl, že byl v majetku Prahy 6.

„Je nutné respektovat skutečnost, že ta si s ní může dělat, co chce,“ zdůraznil. „Ani já nemohu rozporovat, jak s tím naloží, tím méně Rusko,“ reagoval primátor s tím, že chápe, že komunistická strana má jistě k pomníku svůj specifický vztah. Primátor metropole také dodal, že o odstranění sochy hlasovalo zastupitelstvo již minulý rok. Pode něho je také nutné zajistit bezpečnost a svobodu slova, tak aby nebyla jenom na papíře.

Podle senátora Fischera podstatné ve vzájemných vztazích nejsou jen diplomatické vztahy mezi zeměmi. „Nejde jen o vztahy států a ministrů zahraničí,“ uvedl Fischer a dodal, že jde také o ovlivňování politiků na nižší úrovni a úrovni institucí. A ti co neuspějí na ministerstvu, směřují svojí aktivitu do obcí a krajů. „A tam si zkoušejí prosadit svou,“ upozornil. „Celá naše společnost musí být odolná, aby se bránila,“ apeloval. Na čež reaguje Leo Luzar, který nařknul senátora Fischera, že píše dopisy na krajskou a komunální úroveň s cílem získat informace o tom, zda se někdo nesetkal s představiteli Ruska nebo Číny. 

Bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Bašta je pak názoru, že BIS je nevýkonná. Proto tady podle něho mají Rusové tak velkou ambasádu a operují od nás do sousedních zemí. Domnívá se, že by se měl snížit počet členů ruské ambasády, která je základnou pro ruské operace.  „Proč nemá Česká republika adekvátní počet diplomatů v Rusku,“ pokládá řečnickou otázku poslanec Leo Luzar. „Proč bychom neměli mít také své špiony v Rusku,“ pokračuje.  

Senátor Fischer souhlasí s tím, že se jedná o vměšování. „Zde je jasná snaha o vměšování,“ uvedl a dodal, že jsme svědky toho, že Rusko se nás snaží zastrašovat a připomněl, že se tak děje v době dostavby jaderné elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…