Hřib jídlo chudým nedal. Chyba! Kdo ho rozdal? Bylo v TV

24.12.2021 13:51

Stejně jako loni i letošní Štědrý den poznamenala epidemie koronaviru, o to víc si tento den žádá vzájemnou solidaritu. Nechyběl proto vánoční dar pro ty nejchudší – iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl PES Jiří Janeček a Jakub Olbert dnes na Staroměstském náměstí v Praze nabídli kolemjdoucím rybí polévku uvařenou v jejich restauracích. „Berou nám tradice a není to kvůli nemoci,“ řekl CNN Prima NEWS, která na místo vyslala svého reportéra, s tím, že chce lidem dát pocit normálního života alespoň na Vánoce.

Hřib jídlo chudým nedal. Chyba! Kdo ho rozdal? Bylo v TV
Foto: Repro: CNN Prima NEWS
Popisek: Jiří Janeček a Jakub Olbert rozdávají rybí polévku na Staroměstském náměstí v Praze

O misku s voňavým pokrmem byl skutečně dnes na Staroměstském náměstí veliký zájem, přicházeli si pro ni jak bezdomovci, tak kolemjdoucí turisté. Osobně ji lidem naléval Jakub Olbert i Jiří Janeček. „Polévka je tradiční rybí, je tradiční česká, svobodná,“ řekl s úsměvem s tím, že polévka je připravována z kaprů z Třeboně. „Je tam také klasická zelenina a je vařená s láskou,“ doplnil.

„Včera jsme ji s Kubou ochutnávali a myslím, že je to v pořádku,“ dodali společně restauratéři, jejichž podnikání současná pandemická doba nepřeje, přesto nemyslí jen na sebe a osudy bezdomovců či jiných lidi potýkajících se s existenčními problémy, jim nejsou lhostejné.

„Na polévku padlo celkem šestnáct kaprů, kteří měli dohromady 62 kg,“ dodává Janeček a míchá přitom naběračkou ve velkém kotli rybí polévku vypadající vskutku lahodně.

Na Staroměstském náměstí podávají polévku společně podruhé. Olbert připomněl, co je k tomu vlastně přimělo: „Začalo to tím, když pan primátor Hřib oznámil, že polévku rozdávat nebude kvůli covidové situaci. A letos udělal to samé,“ řekl s tím, že takové jednání jim přijde velmi líto.

Tento akt je podle něj nešťastný a cílený, stejně jako to bylo u zatrhnutí vánočních trhů a v podstatě likvidaci trhovců. „To vše nám chtějí vzít a myslím, že to není správné, a už vůbec to není kvůli nemoci. Je to jenom kvůli omezování našich svobod, našich jistot a našich tradic,“ uvedl Olbert.

Rybí polévka tak má zároveň i představovat naději na normální život. „My jsme tu dnes hlavně proto, abychom lidem ukázali, že normální svět ještě stále může fungovat. Je důležité, abychom si uvědomili, že to, co se dnes děje, je úplně proti zdravému rozumu,“ zdůraznil.

Závěrem všem popřál především klidné svátky: „Zapomeňte na to, co bylo a věřme, že příští rok bude daleko lepší,“ dodal závěrem majitel kunratické restaurace Šeberák Jakub Olbert.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…