Hřib se vysmíval ODS a ANO: Chcete radši ptačí chřipku, nebo tu prasečí?

09.09.2022 11:33

Současný pražský primátor Zdeněk Hřib, který v čele kandidátky Pirátů svůj post obhajuje, trvá na tom, že sliby o městu s „čistým štítem“ splnil. V rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že volby vidí optimisticky. Představu, že by koaličním partnerem Pirátů byla ODS nebo hnutí ANO, vidí jako „otázku, jestli bych radši chřipku ptačí, nebo prasečí“.

Hřib se vysmíval ODS a ANO: Chcete radši ptačí chřipku, nebo tu prasečí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib (Piráti)

„Myslím, že řídíme město s čistým štítem, protože Piráti nejsou nijak zatažení v žádné korupční kauze, takže čistý štít určitě,“ odpovídá na dotaz, zda dostal svému výroku „Chci, aby Praha byla digitální metropole, ve které se nekrade. Nechci moc, chci řídit město s čistým štítem.“ Kauza Dozimetr se podle předběžných informací z auditu prý vůbec netýká zakázek na magistrátu. 

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Výsledky letošních voleb vidí Hřib podle svých slov pro Piráty příznivě. „Měli jsme průzkum už před prázdninami, který říkal, že každý čtvrtý Pražan zvažuje volbu Pirátů, to bylo tedy 25 %. Teď jsem viděl další průzkum zveřejněný Českou televizí a tam byl potenciál asi 28 %, což ukazuje na malé zvýšení. Já to vidím optimisticky. Nezaznamenávám ani jako cestující v MHD nějaké negativní reakce,“ říká primátor.

Přesto kvůli demonstraci na Václavském náměstí z minulého víkendu zaznamenává více kritiky, za to, že prý nechal vypnout webkamery. „Samozřejmě se objeví lidé, kteří se ptají na věci nejrůznějšího typu. Šíří se tu sprosté lži. Jeden z organizátorů sobotní demonstrace naprosto nepokrytě lhal, že prý já jsem nechal vypnout nějakou webovou kameru na Václaváku, což byla absolutní nepravda,“ říká Hřib, že městský kamerový systém byl po celou dobu provozu.

Věří Hřib, že by Piráti mohli komunální volby vyhrát? „O tom fakt rozhodnou voliči. Já teď nechci tipovat nějaké výsledky. Co je z průzkumů jisté, je trend a ten ukazuje, že Piráti jdou nahoru,“ podotkl Hřib.

Nejraději by Hřib byl, kdyby pokračovala koalice tak, jak tady byla. Pokud by si ale měl přece jen vybrat za koaličního partnera ODS nebo ANO, vyšlo by to dle jeho slov nastejno: „Je to předčasné, nevíme, jak dopadnou volby. A fakt je to otázka, jestli bych radši chřipku ptačí, nebo prasečí,“ uzavřel Hřib s tím, že udělá maximum, aby si takhle vybírat vůbec nemusel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…