Hrozí průs*r? Laudát se opřel do české společnosti. Jde o životní hodnoty a nový virus

08.03.2020 10:27

Bývalý poslanec TOP 09 František Laudát, jenž je nyní předsedou hnutí Klub angažovaných nestraníků, se ve svém komentáři na facebookovém profilu zamyslel nad tím, jak žebříček našich hodnot začíná procházet dramatickým testem. Mimo jiné si všímá i toho, jak vláda zvládá situaci kolem koronaviru.

Hrozí průs*r? Laudát se opřel do české společnosti. Jde o životní hodnoty a nový virus
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Žebříček našich hodnot začíná procházet dramatickým testem – poprvé za třicet let: mockrát jsem v minulosti varoval, když vyšly průzkumy hodnotového ukotvení české společnosti, že to jednou může skončit hodně špatně. Pravdou je, že mně vždycky běhal mráz po zádech spíš z toho, že svoboda se krčila v preferencích lidí někde od pátého do osmého místa. Na potlačenou hodnotu svobody už nějaký čas dojíždíme. Vládnou nám lidé bez charakteru, kteří v minulosti mravně selhávali a do boje o politickou moc nastupovali verbálním útokem na to, co sami provozovali. Teď ale hrozí test hodnot podstatně dramatičtější,“ míní Laudát.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

„Abych připomněl preference české společnosti: 1. rodina, 2.- 3. koníčky, 2.-3. kamarádi, 4. zdraví (někdy 3.). Tak se nedivme, jestli se i u nás odehraje průser, jako v Itálii. Zalyžovat si v zatím nevyzpytatelnou nemocí prolezlém lyžařském středisku je důležitější, než ta nejvyšší odpovědnost za sebe, svoje děti, svoje blízké, ale i za ty cizí, se kterými budeme po skončení našich radovánek pracovat, pohybovat se kolem nich a ... Proč oni mají nést důsledky našeho riskování, hazardu a neodpovědnosti? Myslím, že i ti, kdo dnes se zákeřným virem bojují, si nepřipouštěli, že zrovna na ně osud ukáže a řekne – z kola ven,“ podotkl k současné koronavirové situaci Laudát. V současné době je v Česku 21 nakažených, z toho drtivá většina z Itálie.

„Každá hodnotná společnost stojí na jednom ze základních pilířů – na osobní odpovědnost každého jednoho z nás. Neodpovědnost je naopak nejslabším místem každé entity. Jestli si v případě koronaviru někdo myslí, že je nesmrtelný a že jemu se to nemůže stát, tak se hluboce mýlí. Přírodě už dlouhou dobu dáváme jednu facku za druhou. Proč si jsme tak jistí, že ona nám alespoň část těch facek nevrátí zrovna teď?“ ptá se Laudát. 

„Jsem šokován, že i lidé, kterých si jinak vážím, najednou začnou vydávat spisky, kde srovnávají chřipku s novou epidemií. Copak už je účet COVID-19 uzavřený, copak byl kdy v minulosti uzavřený? Vždyť zatím lékaři tápou, na koho útočí, kdo mu podlehne, u koho se projeví a u koho nikoli, do jaké překvapivé formy ještě může zmutovat,“ dodal.

„Česká vláda v čele s premiérem situaci příliš nezvládá. Dnes už Babišovi zjevně začínají téct nervy. Z původně PR komedií se teď začíná vrbit opravdový problém s dalekosáhlými důsledky. Vláda měla dva měsíce času, aby promyslela plány, připravila opatření a reakce, až virus dorazí i k nám. Máme-li slabou vládu, o to víc bychom měli být odpovědní, abychom výpadek vlády nahradili. Jinak tady může být druhá severní Itálie. A zapomeňte na to, že nám se to přece nemůže stát. Princip předběžné opatrnosti se také v naší společnosti příliš nenosí. Bohužel,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…