Hrůzy uvnitř Islámského státu popsali v nové knize. Četli jsme ji

08.12.2015 14:54

Islámský stát v Iráku a Sýrii (ISIS) šokoval svět svou brutální silou a odporným stínáním hlav rukojmích. V obou zemích dobyli jeho příslušníci velká území – rovnající se velikosti Velké Británie – a slíbili vytvořit nový muslimský chalífát pod přísnými pravidly zákona šaría.

Hrůzy uvnitř Islámského státu popsali v nové knize. Četli jsme ji
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

V knize Islámský stát – Uvnitř armády teroru vysvětluje americký novinář Michael Weiss a syrský analytik Hassan Hassan, jak se tito násilničtí extremisté přerodili z povstalecké skupiny, která byla v Iráku téměř poražena, do džihádistické armády mezinárodních dobrovolníků, kteří natáčeli profesionální videa a šířili násilí a chaos po celém Blízkém východě. Počínaje prvními dny Abú Mus’aba az-Zarqáwího, zakladatele prvního ztělesnění ISIS ve formě „al-Káidy v Iráku“, Weiss a Hassan vysvětlují, kdo jsou klíčoví hráči – od nepolapitelného vůdce Abu Bakra al-Bagdádího až po bývalé Saddámovy baasisty v jeho řadách – odkud přišli, jak získávali místní i globální podporu a jak fungují – od jejich sociální mediální strategie až po pokoutní zisky z obchodu s ropou.

Politické a vojenské manévrování Spojených států, Iráku, Íránu a Sýrie podnítilo překvapivou a prudkou expanzi ISIS. Na základě původních interview s bývalými americkými vojenskými činiteli a současnými bojovníky ISIS odhalují autoři také bratrovražedný boj uvnitř tohoto hnutí, stejně jako neskutečnou nenávist příslušníků ISIS vůči šíitským muslimům, což je příčinou další sektářské války v tomto regionu – přesně té, o které si Spojené státy myslely, že ji v Iráku zastavily v roce 2011. Ve světě se zrodila nová generace teroru, a chceme-li vědět, jak ji zastavit, musíme vědět, o koho jde.

Dopodrobna líčenou knihu vydal CPRESS. Ukázku z titulu najdete pod textem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…