I v Řecku mají neziskovky, bojující za uprchlíky na hranicích. Toto poslaly vládě

09.03.2020 16:23

Více než 80 neziskových organizací sepsalo otevřený dopis vládě v Athénách, ale také evropským politikům v Bruselu, v němž kabinet vyzývaly, aby ve jménu lidskosti a mezinárodního práva rozhodli o přesunutí žadatelů o azyl z řeckých táborů. Členové neziskových organizací navíc vyčítají politikům, že v lidech přiživují paniku z uprchlíků.

I v Řecku mají neziskovky, bojující za uprchlíky na hranicích. Toto poslaly vládě
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Neziskové organizace jsou znepokojeny tím, jak se na samých hranicích EU zachází se žadateli o azyl a jak jsou v táborech na řeckých ostrovech porušována jejich lidská práva. Úřadům také vyčítají, že přiživují v občanech EU paniku z přicházejících uprchlíků.

Neziskové organizace v první řadě kritizují rozhodnutí řeckých úřadů nejednat o poskytnutí azylu uprchlíkům a snahu navrátit je co nejrychleji do jejich země původu, protože tento postup je v rozporu se zákonem. „Právo na azyl je nicméně základním lidským právem zakotveným ve Všeobecné deklaraci lidských práv a v Chartě základních práv EU,“ napsaly neziskové organizace. „Odsuzujeme také útoky na organizace, které hájí lidská práva,“ stojí dále v dopise.

Neziskové organizace proto řeckou vládu vyzvaly, aby okamžitě upustila od svých protiprávních postupů a okamžitě přestala vracet lidské bytosti do zemí, kde jsou ohroženy jejich život, jejich svoboda a kde jsou vystaveni mučení nebo jinému ponižujícímu zacházení. Kromě toho je podle neziskových organizací naprosto nezbytné část lidí přesunout z táborů na řeckých ostrovech na pevninu, a tím zachránit jejich zdraví, neboť na ostrovech jsou nuceni žít v nevyhovujících podmínkách. Na pevninu by prý měly být přesunuti především nezletilí uprchlíci bez doprovodu rodičů.

Přijměte nezbytná opatření k ochraně každého člověka před násilím, viktimizací a rasismem,“ požadují také po vládě.

Po ostatních státech EU požadují, aby převzaly svůj díl odpovědnosti a postaraly se o část uprchlíků žijících na řeckých ostrovech, čímž vládě v Athénách uleví.

Kromě toho požadují po celé EU, aby revidovala dohodu s Tureckem, která je podle jejich názoru nejen nesprávná, ale také nefunkční.

Pokud se státy EU nebudou touto výzvou řídit, podle neziskových organizací budou ohroženy samotné evropské hodnoty a oslabí právní stát, což není v ničím zájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…