Imigranti znásilňovali Švédku a vysílali to na Facebook. Od soudu odešli s tresty, ze kterých se lidem udělalo špatně

12.05.2017 8:53

Před nedávném pobouřil celé Švédsko případ znásilněné ženy, které si tři migranti nahrávali na kameru a publikovali ho na Facebooku. V uplynulém měsíci byli odsouzeni, ale prokurátor pro ně nyní žádá vyšší tresty.

Imigranti znásilňovali Švédku a vysílali to na Facebook. Od soudu odešli s tresty, ze kterých se lidem udělalo špatně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

V uplynulém měsíci byl osmnáctiletý migrant z Afghánistánu odsouzen k jednomu roku ve vězení, o tři roky starší pachatel ze stejné země odešel od soudu se dvěma lety a čtyřmi měsíci. Třetí migrant, již se švédským pasem, který vše „pouze“ natáčel a samotného znásilnění se přímo neúčastnil, dostal šest měsíců. Švédská veřejnost byla značně kritická k nízkým trestům a stejný názor nyní projevil i státní prokurátor Pontus Melander.

Melander se proti rozsudku odvolal a požaduje v prvé řadě vyšší trest pro migranta za kamerou a dále rovněž navýšení pro dva hlavní pachatele. Právník jednadvacetiletého migranta mezitím odvolal přiznání svého klienta a žádá, aby byl úplně osvobozen. K incidentu došlo ve městě Uppsala letos v lednu poté, co byla policie upozorněna očitými svědky na vysílání znásilnění ženy v uzavřené facebookové skupině, která měla více než šedesát tisíc členů.

Švédsko od začátku migrační krize čelí značnému nárůstu kriminality a vzhledem k přijetí asi dvou set tisíc migrantů ze zemí Blízkého východu roste mezi migranty  nezaměstnanost. Jak před několika dny uvedl server Local, v březnu letošního roku evidovaly úřady mezi migranty nezaměstnanost ve výši 22,2%. To je více než pětkrát  než u švédské populace. V některých oblastech je navíc nezaměstnanost ještě vyšší.

Přes výše uvedené problémy si politici a příslušné úřady trvají na tom, že často nevzdělaní migranti, kteří pocházejí z naprosto odlišného kulturního prostředí, jsou pro Švédsko nepostradatelní. Šéf státní agentury pro zaměstnanost Mikael Sjöberg na konci minulého roku odhadoval, že země potřebuje každý rok minimálně 64 000 nových migrantů, aby byl zajištěn ekonomický růst a zamezilo se úbytku obyvatelstva.

Jak ovšem nasvědčují průzkumy veřejného mínění, ne všichni Švédové sdílí názory v oblasti migrace s politiky a tzv. „experty“. Po dlouhé měsíce v průzkumech na prvním místě objevují Švédští demokraté, které si přejí migraci omezit a rovněž se staví kriticky vůči Evropské unii. Naopak pozice vládnoucích sociálních demokratů se oslabuje. Parlamentní volby se však budou ve Švédsku konat až příští rok na podzim a do té doby se ještě může mnoho změnit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…