Írán spustil dronový útok na Izrael. Netanjahu promluvil k národu. Napětí houstne

13.04.2024 23:30

Zdá se, že ve světě se otevírá nová válečná fronta. Mezi Izraelem a Íránem. Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu varoval Teherán, že „kdokoli ublíží nám, my ublížíme jemu“. Situaci se svými spolupracovníky projedná i prezident USA Joe Biden. Ozvali se také z Iráku a z Jordánska.

Írán spustil dronový útok na Izrael. Netanjahu promluvil k národu. Napětí houstne
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Negevská poušť leží na jihu Izraele

Podle všeho se pravděpodobně rodí nová válečná fronta. Íránský útok na Izrael začal. Takto se vyjadřují izraelská média a informaci přebírají média napříč planetou. V Německu i jinde. Server listu Jerusalem Post upozornil, že Írán vypustil desítky dronů proti Izraeli. Ty teď ke svým cílům poletí pár hodin. O startu dronů z íránského území informovaly izraelské a americké zpravodajské služby.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45993 lidí
Netanjahu poděkoval Spojeným státům a dalším partnerům Izraele za vyjádření podpory a zdůraznil, že Ozbrojené složky Státu Izrael jsou připraveny k jakékoli akci. Netanjahu varoval Teherán, že „kdokoli ublíží nám, my ublížíme jemu“. Prezident USA Joe Biden se vrací do Bílého domu, aby bedlivě sledoval eskalaci napětí mezi Izraelem a Íránem.

Americký ministr obrany Lloyd Austin, ministr zahraničí Antony Blinken, předseda Sboru náčelníků štábů generál Charles Q. Brown, ředitel CIA Bill Burns, ředitelka National Intelligence Avril Haines, poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, hlavní zástupce poradce pro národní bezpečnost John Finer, poradce prezidenta Steve Ricchetti a koordinátor Národní bezpečnostní rady pro Blízký východ a severní Afriku Brett McGurk, viceprezidentka Kamala Harrisová a náčelník štábu Jeff Zients. Ti všichni prý s prezidentem situaci projednají. Informuje o tom server listu HAARETZ.

Zahájení útoku na Izrael potvrdili zástupci íránských Revolučních gard. Podle serveru Times of Israel jde o reakci na útok IDF na konzulární komplex v Damašku, při kterém bylo začátkem tohoto měsíce zabito několik členů gard, včetně dvou generálů.

Večer se sejde izraelský válečný kabinet. Setkání se koná v bunkru v Tel Avivu.

Podle agentury Reuters Irák podle iráckého ministerstva dopravy uzavřel vzdušný prostor a zastavil veškerý letecký provoz. Podle téže agentury jordánská protivzdušná obrana je připravena sestřelit každé íránské letadlo, které naruší jeho vzdušný prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Netáhlo řekl, že Izrael může zabíjet beztrestně po celém světě a napadený nemá právo se bránit., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 14.04.2024 10:35:45
Takto vraždí jen teroristé.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…