Ištvanův muž dokončil kauzu Nagyová. A teď ho čeká problém...

24.02.2014 8:51

Podle serveru Česká justice by první větev tzv. kauzy Nagyová týkající se údajného zneužití Vojenského zpravodajství mohla zamířit k soudu. Spis nyní studuje státní zástupce, který rozhodne o tom, zda podá žalobu. Jak uvedlo olomoucké vrchní státní zastupitelství v čele s Ivo Ištvanem, „není na programu dne" informace, ke kterému soudu se žalobci případně obrátí.

Ištvanův muž dokončil kauzu Nagyová. A teď ho čeká problém...
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Bývalá vrchní ředitelka kabinetu premiéra a současná manželka Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) je v kauze obviněna spolu s bývalými vojenskými zpravodajci ze zneužití tajné služby ke sledování Nečasovy první manželky Radky. Advokáti obviněných spis již přečetli. K rozhodnutí si jej vzal dozorující státní zástupce Rostislav Bajger.

Kdo by mohl ve věci rozhodnout, není podle vrchního olomouckého zástupce Ivo Ištvana zatím jasné. „Teď je to ve fázi, kdy státní zástupce má u sebe vyšetřovací spis a studuje ho, aby mohl ve věci nějakým způsobem postupovat. Nechme mu ten prostor, aby mohl rozhodnutí učinit až poté, co spis nastuduje," uvedl Ištvan.

Nagyová si prý „objednala" sledování Radky Nečasové bez vědomí ministra

Ještě větší neznámou je, který soud se případnou obžalobou bude zabývat. Tato informace není podle Ištvana „na pořadu dne". „VSZ musí podat obžalobu k místně příslušnému soudu, nic jiného dělat nemůže. Ovšem tento soud by měl prvotně posoudit, zda obžalobu podává příslušný státní zástupce. Pokud dojde k názoru, že ne, věc má vrátit k došetření příslušnému státnímu zastupitelství," upozorňuje na možnou variantu příštího vývoje advokát Zdeněk Koudelka.

Kauza se týká údajného sledování tehdejší manželky Petra Nečase na podzim 2012 bez vědomí ministra obrany. Kromě Nagyové viní žalobci bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka a také zpravodajce Jana Pohůnka. Dotyční se hájí tím, že nešlo o sledování, ale obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba.

Podle státního zastupitelství ale celou akci zosnovala Nagyová. Armádní tajné službě prý dala fotografii i adresu Nečasovy ženy Radky a kvůli sledování se domluvila s generály Páleníkem a Kovandou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…