Itálii tento víkend čekají volby. Na Brusel jdou mrákoty

01.03.2018 19:45

V Itálii se tento víkend budou konat parlamentní volby. Vše nasvědčuje tomu, že ani jedna ze stran nezíská většinu potřebnou pro vládnutí. Očekává se rovněž, že doposud vládnoucí Demokratická strana si pohorší.

Itálii tento víkend čekají volby. Na Brusel jdou mrákoty
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Před pěti lety získala levicová koalice v čele s Demokratickou stranou přes 25% a o několik setin procenta zaostala za vítězným Hnutím pěti hvězd. Na třetím místě skončil středopravý blok Silvia Berlusconiho s 21,56%. Aktuálně však průzkumy vládnoucí straně přisuzují jen něco mezi 21-23%. Výsledek letošních voleb také ovlivní další vzestup Hnutí pěti hvězd v čele bývalým televizním bavičem Beppe Grillem. Právě tato strana se bude přetahovat s blokem Sylvia Berlusconiho o vítězství.

Demokratická strana, která je považována jako jediná za vyloženě „proevropskou“, skončí pravděpodobně až na třetím místě. Itálii v každém případě čekají jako obvykle zdlouhavá a obtížná vyjednávání o vzniku vlády. Bez nějakého druhu spolupráce mezi Hnutím pěti hvězd a blokem Sylvia Berlusconiho vláda nevznikne. Takový výsledek aspoň věští bruselský server Politico s tím, že Demokratická strana bude nejspíš svým výsledkem zklamána.

„Pokles podpory strany je jasně viditelný zejména v jižní části země a její pozice získají Hnutí pěti hvězd a středopravicová koalice Berlusconiho. Hlavním problémem jsou přetrvávající ekonomické problémy jihu Itálie a vysoká nezaměstnanost,“ píše Politico, jehož redaktoři se vypravili zjistit nálady voličů do regionu Abruzzo, který leží východním směrem od Říma. Většina oslovených voličů tvrdí, že letos již Demokratickou stranu volit nebude.

Mnozí jít k volbám nechtějí a někteří z bývalých voličů Demokratické strany dají tentokrát svůj hlas zmiňovanému Hnutí pěti hvězd či Berlusconiho Forza Italia. Obě politická uskupení se přitom velmi kriticky staví k Evropské unii a Grillova strana dokonce volala po referendu o EU. Svoji rétoriku sice před blížícími se volbami poněkud zmírnila, ale přesto vzhlíží Brusel k volbám v zemi zakládajícího člena se znepokojením.

Ať už vznikne jakákoli vláda, jen stěží bude natolik „proevropská“, jako je právě ta současná. Podle průzkumů by měla zvítězit středopravá koalice se ziskem přibližně 283 křesel v parlamentu. Stále ji však schází 33 křesel k získání potřebné většiny. Kolem 150 křesel se předpovídá levicové koalici a samotnému Hnutí pěti hvězd. Bez spolupráce těchto tří největších politických uskupení to nepůjde a vzhledem k animozitám, které mezi nimi existují, povede k vytvoření nové vlády dlouhá cesta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…