Ivan David: Vzniká „Ministerstvo pravdy“?

29.12.2022 7:39 | Komentář

Jak včera psala mnohá média, „nová strategie na „potírání dezinformací“ vznikla dle plánu, který vypracovali pracovníci Úřadu vlády ČR a Ministerstva vnitra na boj s dezinformacemi.

Ivan David: Vzniká „Ministerstvo pravdy“?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Stát by dle ní nově mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout dezinformační weby od reklamy státních institucí nebo desítkami miliony korun mohl ze státního rozpočtu podporovat „nezávislá média“, která se snaží dezinformace potírat. Že by mohl zastávat funkci národního gestora této politiky a určovat způsob, jak s takzvanými fake news bojovat, potvrdil v tomto týdnu Deníku N vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Vládní experti v rámci zmíněného plánu hodlají podporovat padesáti miliony korun ročně neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi. Sto milionů korun ročně by pak měla dostávat „nezávislá média“, která v boji s „fake news“ pomohou. „Považuji pomoc profesionálním zpravodajským a nezávislým médiím v této oblasti za velmi důležitou. Navíc poslední rána pro média byla novelizace autorského zákona, kdy tito vydavatelé přišli o peníze od Googlu,“ řekl Deníku N Klíma. Stát by měl také zaměstnat i více odborníků na dezinformace.

Kdo si myslel, že po nápadu s „odstřižením“ dezinformačních webů, který se tak úplně nepovedl, vláda na podobné praktiky pozvolna rezignuje, zapomněl na jeden faktor – peníze. Boj s dezinformacemi jako luxusní způsob obživy – kdo z Cemperů, Klímů a Kartousů by odolal? A vylobbovali si tedy na vládě stovky milionů za udávání, hlášení a likvidování zakázaných myšlenek i s jejich nositeli. Nezávislá média pak budou nezávislá především na pravdě, profesionální tam budou akorát platy. Hroší kůže podmínkou kariéry. No řeknu vám, fuj tajxl.

Jen mě napadá – když budou špinavou práci dělat neziskovky a hlídat, aby „závadná“ média vyhladověla, čím se to liší od cenzury v Rusku, o níž se u nás zaníceně hovoří? No přece tím, že stát od toho oficiálně dá ruce pryč, čímž bude systém „Oduliny sítě“ na zachycování dezinformací oproti přiznané státní cenzuře dokonale neprůhledný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…