Izrael: Tvrdě na Hamás, říká 56 % lidí. „Ať žije Netanjahu?“ To už je slabší

03.01.2024 12:39

Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua možná čeká tvrdý politický pád. Naznačuje to jeden z průzkumů zveřejněný přímo v Izraeli, podle něhož s tvrdým postupem proti Hamásu souhlasí 56 procent dotázaných, ale jen 15 procent si přeje, aby Netanjahu zůstal premiérem i po válce. Průzkum byl zveřejněn ve stejné době, ve které vyšlo najevo, že Izraelci eliminovali další vysoce postavené velitele Hamásu. OSN se kvůli tomu obává, že se válka rozšíří i mimo Izrael.

Izrael: Tvrdě na Hamás, říká 56 % lidí. „Ať žije Netanjahu?“ To už je slabší
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

Válka v Izraeli za pár dní završí třetí měsíc svého trvání. 7. října 2023 vtrhli z Pásma Gazy do Izraele teroristé z palestinského Hamásu a povraždili na 1200 lidí. Dalších 240 osob unesli. Premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že toto už se nebude opakovat, protože ozbrojené síly Státu Izrael (IDS) teroristům vylámou zuby a zajistí, že Hamás už nikdy Izraeli neuškodí. Začala válka, ve které se palestinští teroristé schovávají i v nemocnicích, v síti podzemních tunelů a mezi civilisty. Izraelci sáhli ke tvrdému úderu, po kterém takřka po třech měsících bojů zůstalo podle palestinského ministerstva zdravotnictví takřka 22 tisíc mrtvých a více než 57 tisíc zraněných. Na počty mrtvých a zraněných na palestinské straně upozornil server izraelského listu Haaretz.

Tentýž server upozornil, že v Bejrútu byl zabit vysoký představitel Hamásu Saláh al-Arúrí spolu se dvěma vysokými vojenskými veliteli Hamásu. Armáda Státu Izrael se k situaci nijak nevyjádřila.

Server izraelského listu Jerusalem Post upozornil, že OSN se kvůli útoku Izraele na libanonském území obává rozšíření konfliktu mimo Izrael.

Dočasné síly OSN v Libanonu (UNIFIL) jsou hluboce znepokojeny jakýmkoli potenciálem eskalace, která by mohla mít ničivé důsledky pro lidi na obou stranách modré linie, uvedla ve středu mluvčí Kandice Ardielová.

„Nadále žádáme všechny strany, aby přestaly střílet, a všechny partnery, kteří mají vliv, aby naléhali na zdrženlivost,“ upozornila.

Jerusalem Post upozornil, že za eliminací jednoho z velitelů Hamásu stojí speciální jednotka tajné služby Šin Bet, tajné služby orientované především na vnitřní bezpečnost v Izraeli. Šéf Šin Betu však již naznačil, že jeho kolegové budou pronásledovat ozbrojence Hamásu kdekoliv na světě.

Průzkum uveřejněný agenturou Reuters ukázal, že většina společnosti podporuje tvrdý postup premiéra Netanjahua proti teroristům Hamásu, ale současně si podle téhož průzkumu nepřejí, aby vedl Izrael dál i po skončení války.

Podle Izraelského demokratického institutu se 56 procent dotázaných domnívá, že pokračovat ve válce bude tou nejlepší cestou, jak osvobodit zbývající rukojmí, které stále drží Hamás a jeho spřátelené organizace. Jde přibližně o 130 lidí. Dalších 24 procent lidí má za to, že rukojmí se dostanou domů, pokud Izrael uzavře z Hamásem příměří. Stejný průzkum ukázal, že jen 15 procent si přeje, aby Netanjahu pokračoval v pozici premiéra i po válce. Jeho podpora po 7. říjnu setrvale klesá, 69 procent Izraelců si přeje, aby proběhly předčasné volby, až to bude možné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…