Já nemůžu za to, co tam nacpal na poslední chvíli. Noviny přinášejí zásadní odhalení o Klausově amnestii

08.09.2014 7:25

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) znal obrysy amnestie Václava Klause dříve, než dosud tvrdil. Už v listopadu měl mít na stole verzi, ve které byl návrh na propuštění 2500 vězňů. Podle Lidových novin to vyplývá z policejních odposlechů z kauzy Jany Nagyové.

Já nemůžu za to, co tam nacpal na poslední chvíli. Noviny přinášejí zásadní odhalení o Klausově amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Blažek si prý v soukromí často stěžoval, že ho Hrad s amnestií oklamal a dal mu špatné podklady. Propuštěných mělo být mnohem méně. Svědčí o tom dosud nezveřejněný odposlech.

Pochází z 6. ledna 2013, tedy pět dní po vyhlášení amnestie. Blažek tehdy volal Janě Nagyové, šéfce kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Rozhovor se týkal Klausovy amnestie.

Nástin amnestie doputoval na Ministerstvo spravedlnosti už v listopadu

Tehdejší šéf spravedlnosti řekl, že netušil, že má věznice opustit sedm tisíc vězňů. „Blažek dále říká, že o amnestii dostal špatné podklady, že se v listopadu hovořilo o 2,5 tisících propuštěných,“ uvádí policie v přepisu odposlechu Nagyové, který má k dispozici server Lidovky.cz.

„S tím, co tam nacpal na poslední chvilku, se nedalo nic dělat,“ uvedl Blažek také v telefonickém rozhovoru.

Anketa

S odstupem času: Co si myslíte o amnestii?

hlasovalo: 8521 lidí

Měl Blažek dost času na prověření dopadů amnestie?

Dosud bývalý ministr spravedlnosti tvrdil, že mu dokument z Hradu přišel teprve před vánočními svátky. Prý mohl mít jen technické připomínky. Z odposlechu ale vyplývá, že měl náčrt amnestie už v listopadu.

Blažek argumentoval, že kvůli nedostatku času se nemohl postavit proti tomu, aby amnestie ovlivnila velké hospodářské kauzy.

Bývalý hradní vicekancléř Petr Hájek odmítá, že by existovala varianta amnestie, ve které by se hovořilo o propuštění 2500 vězňů. „Vylučuji, že u něj mohlo dojít k nějakému překvapení. To je nesmysl. Nebyl žádný důvod si něco tajit,“ řekl LN Hájek.

Hasenkopf od počátku tvrdí, že se na amnestii podílelo Ministerstvo spravedlnosti

Blažkova zmínka o listopadu navíc podporuje tvrzení bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa, který od počátku tvrdí, že se na amnestii zásadním způsobem podílelo Ministerstvo spravedlnosti. Konečnou verzi měl vytvořit právník Zdeněk Koudelka, když byl na stáži u tehdejšího ministra Pavla Blažka.

„Může to potvrzovat moji verzi, že Ministerstvo spravedlnosti do toho bylo zahrnuté víc, než připouštělo. Já ostatně tvrdím celou dobu, že to plyne už z odůvodnění Koudelková návrhu. V něm je ministr spravedlnosti zmíněn, takže o tom musel vědět,“ vyjádřil se Hasenkopf pro Lidové noviny.

Pražský hrad měl podle nedávného soudního rozhodnutí zveřejnit vyjádření, že se právník Hasenkopf na amnestii nepodílel. Hradní kancléř Vratislav Mynář ale ve stejný den prohlásil, že prezidentova kancelář trvá na tom, že se právník na amnestii podílel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…