Jaceňuk má být i nadále premiérem

27.11.2014 14:01

V Kyjevě se koná ustavující schůze nového ukrajinského parlamentu, který vzešel z voleb 26. října. Poslanci podle agentury AP složili přísahu a na předsedu vlády pětice prozápadních stran nové koalice navrhla dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka. Zákonodárný sbor, v němž mají poprvé většinu prozápadní strany, si dnes rovněž zvolí nové vedení.

Jaceňuk má být i nadále premiérem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Památník "Matka Vlast" nad Dněprem

Slavnostnímu zahájení předsedal dosavadní šéf sněmovny Oleksandr Turčynov, ačkoli podle ústavy ustavující schůzi zahajuje nejstarší člen parlamentu. Tím je Juchim Zvjahilskyj, jenž podle tisku podporuje proruské separatisty na východě země a patří mezi spojence exprezidenta Viktora Janukovyče, jenž v únoru po mohutných protestech odstoupil a uprchl do Ruska. Aby se předešlo kontroverzím, bylo zahájení schůze svěřeno Turčynovovi.

Poslanci dnes také drželi minutu ticha na počest zhruba stovky demonstrantů, kteří v únoru přišli o život na kyjevském náměstí Majdan, a také civilistů a vojáků, kteří zahynuli v bojích na východě země.

Zákonodárci společně přečetli přísahu, jejíž text byl promítán na velkou obrazovku. Text podepsala důstojnice ukrajinského letectva Naďa Savčenková, která byla v Rusku obviněna z údajného podílu na zabití dvou ruských novinářů na východní Ukrajině. Poslankyní byla zvolena za stranu Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Proevropské strany mají pohodlnou většinu

Během dnešního zasedání parlamentu má pětice prozápadních stran podepsat koaliční smlouvu. V čele vlády má být znovu dosavadní premiér Jaceňuk, kterého dnes na funkci nominovala koalice. Poslanci dnes budou o návrhu hlasovat.

Na předsedu parlamentu koalice podle očekávání navrhla blízkého spolupracovníka prezidenta Petra Porošenka Volodymyra Hrojsmana.

Proevropským stranám, které s převahou ve volbách zvítězily, zajišťuje volební statistika pohodlnou parlamentní většinu. V jednokomorové sněmovně se 450 poslanci bude mít 304 hlasů. Ve skutečnosti ale v parlamentu zasedá jen 418 poslanců, protože vzhledem k bojům na východě Ukrajiny a anexi Krymu zůstala některá křesla neobsazená.

Nejsilnější vládní stranou bude Blok Petro Porošenka následován Jaceňukovou Lidovou frontou. Koaliční smlouvu podepíše ještě populistická Radikální strana, regionální lvovská formace Svépomoc a strana Vlast.

Nejsilnější a vlastně jedinou opozicí bude v nové sněmovně Opoziční blok, strana sdružující stoupence a aktivisty dříve vládnoucí proruské Strany regionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…