Jaceňuk si prý osobně běhal pro instrukce na americkou ambasádu. Jeho předchůdce řekl do televize ještě mnohem více

22.02.2015 20:04

Ruská televize NTV přináší vyjádření bývalého ukrajinského premiéra Mykola Azarova, který se podivuje nad tím, co vlastně současná ukrajinská vláda slaví, když po státním převratu přinesla vládě jen krev, slzy a vybuchující střely. Český překlad Azarovova pohledu na věc přinesl server PrvníZprávy.cz.

Jaceňuk si prý osobně běhal pro instrukce na americkou ambasádu. Jeho předchůdce řekl do televize ještě mnohem více
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Hned v úvodu Azarov poznamenal, že si současný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chodil v době převratu pro instrukce na americkou ambasádu. "Scénář nebyl napsán v Kyjevě. Nýbrž na americkém velvyslanectví. A hlavní loutkáři nebyli na Majdanu. Přičemž jejich loutky nic neřídily a neměly žádný vliv," řekl.

Bez posvátných obětí nebylo možné dav rozzuřit

Ukrajina prý byla v závěru Janukovyčova období pod velkým tlakem EU, aby podepsala asociační dohodu, která ale byla ekonomicky velmi nevýhodná. Již tehdy podle slov expremiéra startovaly přípravy k převratu, kterým ale nevěnoval dost pozornosti. Na Majdanu pak podle jeho názoru proběhla zvláštně zrežírovaná akce, o které poslušně informovala západní média.

"Akce byla příliš pomalá. Organizátoři si uvědomili, že bez posvátných obětí nemohou dav rozzuřit. Najednou ve tři hodiny ráno přijedou kamery, rozsvítí se světla. Co snímat? Nebylo tam více než 100 demonstrantů a 20 policistů. Co ti mohli dělat proti vyškoleným bojovníkům, když byli biti kovovými armaturami? Profesionální kamera ukázala rozbité obličeje. Začali křičet, že bijí děti. Poslali signály na sociálních sítích a v televizi: Povstaňte! To umožnilo organizátorům tvrdit – hle, krvavý režim. Stejně jako se to stalo v Libyi, v Egyptě," řekl Azarov.

Expremiér připomněl také podpis dohody exprezidenta Janukovyče a tří západních politiků, kteří ji ale dodržovali jen pár hodin, než došlo k převratu. Tento převrat pak Ukrajincům přinesl jen pokles příjmů, bídu a tisíce mrtvých ve válečném konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…