Jádro bude považováno za ekologické, ujišťovala vláda. Ale v EP to dopadlo úplně jinak

14.06.2022 19:50 | Ze sítí

Klíčové výbory Evropského parlamentu odmítly v úterý označení jádra a plynu za ekologické investice. Evropská komise navrhla zařazení jádra a plynu mezi takzvané přechodové zdroje v lednu s cílem přesvědčit investory, že se do nich vyplatí vložit peníze, informuje Echo24.cz.

Jádro bude považováno za ekologické, ujišťovala vláda. Ale v EP to dopadlo úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Unijní exekutiva tím vyšla vstříc požadavkům velké skupiny členských zemí včetně Francie, Polska nebo Česka, které chtějí využívat jeden či oba zdroje jako náhradu za uhlí nebo ropu. Tyto zdroje chce EU v rámci cesty ke klimatické neutralitě z energetického mixu co nejdříve vyřadit. Pravidla má možnost zamítnout kvalifikovaná většina členských zemí či většina europoslanců.

Původní zdroj ZDE.

Europoslanci z výborů pro hospodářství a životní prostředí schválili usnesení, které má zablokovat přijetí takzvané taxonomie podporované většinou členských států včetně Česka. Pro usnesení požadující zamítnutí taxonomie hlasovalo 76 poslanců, proti bylo 62.

Konečné slovo bude mít červencové plénum Evropského parlamentu, kde bude pro odmítnutí návrhu potřebná většina europoslanců.

Konečné slovo však bude mít plénum. „Pevně doufám, že Evropský parlament jako celek nebude následovat nešťastné hlasování zelených radikálů ve výboru. Jaderná energie je jediným způsobem, jak splnit klimatické cíle, které si sama EU dříve vytkla, reagoval český europoslanec Alexandr Vondra, člen výboru pro životní prostředí.
Vondra poslanec nabádá, aby respektovali realitu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…