Jak by se dařilo Česku v roli Řecka? spočítal server

09.05.2012 13:59

Jaký dopad by na Velkou Británii měla úsporná opatření, která se zavedla v Řecku kvůli Evropské unii? Nad tím se zamyslel komentátor BBC. Server blisty.cz si nápad půjčil a převedl ho na Českou republiku. Nezaměstnanost by byla na více jak 20 procentech, snižovaly by se platy a platila by se solidární daň. Do důchodu by se chodilo až v 70 letech a například výdaje na zdravotnictví by klesly o šestinu.

Jak by se dařilo Česku v roli Řecka? spočítal server
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Pokud by si Česko s Řeckem vyměnilo roli, bylo by uprostřed nejdelší a nejhlubší hospodářské krize moderní doby.

Polovina mladých lidí by neměla zaměstnání

Nezaměstnanost by se pohybovala nad 20 procenty. Práci by marně hledalo 416 tisíc mladých lidí, podle serveru blisty.cz by polovina mladých v Česku byla nezaměstnaná. Celkem by bylo nezaměstnaných 1, 16 milionu osob.

Minimální mzda by byla snížena o 30 procent. 17 tisíc pracovníků veřejných služeb by bylo určeno k postupnému propuštění a jejich platy by se okamžitě snížily o 40 procent.

Podle blistů.cz by z veřejného sektoru bylo do roku 2015 propuštěno více než 170 tisíc zaměstnanců. Platy ostatních lidí ve veřejném sektoru by byly ostře sníženy.

DPH by se zvýšila na 24 procent a občané by platili tzv. solidární daň 5 procent ze svých příjmů. Daně z tabáku a z alkoholu by stouply o třetinu.

Do důchodu až v 70 a sociální dávky jen pro velmi chudé

Litr benzínu by se vyšplhal na 60 korun. Platilo by se také za luxus. Mimořádnou daň by zaplatili majitelé drahých aut nebo jachet.

Server blisty.cz vypočítal, že lidem s vyšší státní nebo s veřejnou penzí by se penze snížila o 20 procent. Lidem s nejvyšším starobním důchodem nebo občanům, kteří do penze odešli ve věku 55 let, by dostávali důchod o 40 procent menší. Do důchodu by se smělo odcházet až po dovršení 70 let.

Sociální dávky by byly vyhrazeny jen pro skutečně nejchudší.

Výdaje na zdravotnictví by se omezily o jednu šestinu. Celá řada léčebných procedur by už nebyla dostupná. Byly by uzavřeny desítky nemocnic a propuštěno tisíce zdravotníků.

Snížil by se také rozpočet ministerstva obrany o 20 procent, což by omezilo obrannou schopnost armády. Podle blistů.cz by nebylo možné udržovat samostatnou armádu ani letectvo.

Škrtům by se nevyhnulo ani školství, kde by došlo ke sloučení mnoha škol a propouštění učitelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…