Jako že by mrtvého prezidenta schovávali? Znalec Hradu Forejt se popadá smíchy za břicho nad bláznivými teoriemi

09.10.2021 9:00 | Kauza

Podle hradního protokoláře Forejta by bylo nesmírně těžké utajit smrt prezidenta. Veřejnost by podle něj měla vědět, hlavně zda politik na svůj úřad stačí. Zdravotní stav je prý ale soukromá věc. Konat by měli i poslanci. Ovčáček na spekulace reaguje odmítavě. Čtrnáctidenní nemoc se podle mluvčího nedá srovnávat s pobyty v nemocnici Václava Havla.

Jako že by mrtvého prezidenta schovávali? Znalec Hradu Forejt se popadá smíchy za břicho nad bláznivými teoriemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Někdejší šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že by bylo velice obtížné zatajovat smrt prezidenta republiky. Zároveň také dodal, že zdravotní stav státníka je jeho soukromá věc, veřejnost by měla pouze vědět, zda stačí na vykonávání své funkce.

„Prezident je v okruhu lidí, kteří jsou bezprostředními spolupracovníky. Potom tam máte další, kteří patří k personálu zámku Lány. Myslím, že zpráva o prezidentově smrti by se tajila velmi obtížně. Pochopitelně máme ale neblahou historickou zkušenost, kdy o zdraví našich nejvyšších představitelů vznikaly fámy,“ prohlásil zkušený hradní protokolář.

„Každý veřejný činitel, který vstupuje do veřejného prostoru, odevzdává se službě vlasti, musí souhlasit s tím, že jeho právo na soukromí nebude stoprocentní. To, jestli je schopný výkonu funkce, je informace zásadní a měli bychom ji mít,“ dodal Forejt.

Ten se zároveň také domnívá, že zákonodárci by měli informování o zdravotním stavu hlav států nějakým způsobem upravit zákonem a stanovit prý například jakési pravidelné roční zprávy o zdravotním stavu.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se začal na veřejnosti intenzivněji řešit v polovině září, kdy byla hlava státu hospitalizována v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Hrad po delším mlčení vydal informaci, že Zeman trpěl dehydratací a únavou.

Ani po propuštění z nemocnice Hrad informacemi příliš nehýří. Prezident je podle posledních dostupných informací nemocný a potřebuje odpočívat. Zatím se neví, zda proběhne jeho nedělní schůzka s premiérem Andrejem Babišem.

„Chtěl bych rozptýlit všechny informace o smrti pana prezidenta – četl jsem i SMS zprávy, které tvrdí, že je v kómatu – nic takového není pravda,“ prohlásil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle něj je čtrnáctidenní nemoc krátká doba a nelze ji srovnávat třeba s dlouhodobým pobytem Václava Havla v nemocničních zařízeních.

Ke zdravotnímu stavu prezidenta se už stihla vyjádřit spousta lidí. Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková si zavěštila s tím, že zeman byl údajně hospitalizovaný kvůli metabolickému rozvratu a alkoholické jaterní cirhóze.

To, že může mít prezident problémy s játry, naznačil i bývalý prezident Václav Klaus.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…