Jan Hrušínský našel zastání v BIS

11.03.2020 10:51

Umělec Jan Hrušínský začal tváří v tvář vyhlášené preventivní karanténě hlásat názor, že opatření proti koronaviru jsou přehnaná a že jde jen o to, že nás „estébáci ve vládě“ chtějí ovládat a zastrašovat. Ačkoliv se na jeho adresu množí slova jako „debil“, našel i jednoho zastánce – a přímo v BIS.

Jan Hrušínský našel zastání v BIS
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Jen pár minut poté, co premiér Andrej Babiš vyhlásil mimořádná opatření v souvislosti s nákazou koronavirem, se hlasitě ozval principál pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Opatření, kterým byly zrušeny všechny akce nad 100 osob, prohlásil za pokus o likvidaci svého divadla. A přidal, že je to určitě proto, že jeho divadlo je „nepohodlné“.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Pak vyčíslil ztráty na 2 miliony korun měsíčně a požádal o jejich proplacení. Žádost podpořil vybranými slovy o „bandě z Hradu“, stanném právu a názorem, že do karantény by měli poslat spíše „všechny Bureše a Falmery, Zemany a Klause, všechny prodejné Prchaly, schopné udělat pro prachy a pocit moci cokoliv“.

Hrušínského reakce se totálně vymykala všemu, co se v reakci na opatření na českém internetu objevilo. A v diskusích to okamžitě začal schytávat, že v době, kdy může jít o lidské životy, se hystericky stará jen o vlastní byznys. Jiní se smáli šílenosti jeho konstrukce, že celosvětová epidemie byla způsobena jen kvůli tomu, aby si Andrej Babiš vyřídil účty s jedním divadelním ředitelem.

A kromě všech možných citoslovcí pobavení došlo i na sprostá slova, jako když se novinářka Barbora Koukalová lapidárně vyjádřila: „On je opravdu debil.“

To ovšem divadelního ředitele nezastavilo a čas uvolněný zrušeným představením věnoval obrážení spřátelených médií. Během odpoledne promluvil v České televizi, několika webech, a vyvrcholením byl jeho rozhovor s Emmou Smetanou pro DVTV.

V něm se podivoval, proč lidé tolik blázní kvůli nemoci, o které říkají, že je srovnatelná s chřipkou. „Dovedete si představit, že by v případě chřipkové epidemie lidé měli běžet a koupit si každý 20 kilo mouky? Vždyť je to úplný blázinec.“ Námitku, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nabádal k předběžné opatrnosti, smetl se slovy, že Vojtěcha nebere vážně, protože „já jsem viděl tu tiskovou konferenci, kde ho pan premiér řídí jako svoji loutku“.

Strašení od politiků prý navíc nebere vážně vůbec, protože naposledy strašili, že „100 milionů imigrantů se povalí přes Českou republiku a všechny nás tady podřežou“. A vše završil názorem, že „když nezabrali imigranti, tak teď má zabrat virová epidemie“ a že „estébákům ve vládě“ nevěří nic.

Expresivní vystoupení vedlo k další vlně odmítavých reakcí, ačkoliv v DVTV tvrdil, že s ním lidé sympatizují. Pochopení Jan Hrušínský našel prozatím pouze v Bezpečnostní informační službě, odkud se jej zastal na svém soukromém twitterovém účtu mluvčí Ladislav Šticha.

Ten uznává, že kritická slova Jana Hrušínského zní až hystericky a sobecky. Ale mluvčí rozvědky v tom vidí něco jiného: „On, možná nešikovně, mluví o strachu a frustraci za tisíce živnostníků a malých podnikatelů, kteří nesou často obrovské dluhy, ale i odpovědnost za stovky a tisíce lidi, které živí,“ drží palce principálovi z Jezerky, který se otevřeně chlubí soukromou povahou svého divadla.

V debatě, která se pod příspěvkem rozeběhla, pak Šticha ještě připsal, že politika musí jít při obraně práv soukromých podnikatelů, jako je Jan Hrušínský, stranou. „Pokud padne ekonomika, tak v tom budeme všichni, ať jsme vlevo, nebo vpravo,“ hájil Divadlo Na Jezerce.

A když se v diskusi objevila námitka, že Jan Hrušínský začíná být „stejně postižený jako Šafr“ a svým nenávistným postojem naopak nahání Andreji Babišovi další sympatizanty, vyjádřil mluvčí tajné služby pochopení.

„Někdy člověk tak dlouho svádí zdánlivě marný boj, až začne mít černo před očima,“ hájil Hrušínského. Ten podle něj zvolil špatnou formu, ale přesto Šticha věří, že Hrušínský bojuje za miliony živnostníků, nejen za svůj podnik a zisk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…