Jaroslav Foldyna půjde do krajských voleb. Ústecká SPD ho nasadí jako trojku kandidátky

06.03.2020 19:38

Poslanec Jaroslav Foldyna nedávno po mnoha letech vystoupil z ČSSD. Nyní se objeví na kandidátce ústecké SPD v letošních krajských volbách. Uvedla to ČTK.

Jaroslav Foldyna půjde do krajských voleb. Ústecká SPD ho nasadí jako trojku kandidátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Foldyna bude na kandidátce v krajských volbách figurovat jako nezávislý. Podle mluvčí hnutí SPD Tomio Okamury Barbory Zeťové byla kandidátka schválena dnes předsednictvem hnutí. Lídrem bude učitel a zastupitel Teplic Zdeněk Kettner, na druhém místě je předseda regionálního klubu SPD Ústeckého kraje Dominik Hanko. 

Foldyna sociální demokraty opustil v únoru. Své rozhodnutí zdůvodňoval tím, že se strana změnila. Kritizoval ji za „neomarxismus, liberalismus a aktivismus“. Nelíbila se mu také schůzka místopředsedů ČSSD se zástupci spolku Milion chvilek – s Mikulášem Minářem a Benjaminem Rollem.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí
„V zásadě dneska ta zliberalizovaná sociální demokracie, a já se nebojím říct, že do jisté míry i neomarxistická, která tady vnucuje to nějaké svoje dobro, kdy vlastně někteří představitelé vyjednávají se skupinou Milion chvilek... My jsme si plácli a vytvořili jsme nějakou koalici. Někomu se to líbí, někomu nelíbí. Bylo to rozhodnutí většinové, jsme členy vlády, a my se sejdeme s největšími odpůrci této vlády, abychom vyjednávali o tom, jak této vládě v uvozovkách zakroutit krkem. Já to považuji za okopávání kotníků,  já to prostě nedělám,“ zdůvodnil Foldyna v interview pro Raptor TV svůj odchod z ČSSD, do níž se přihlásil už v prosinci 1989.

Před čtyřmi lety získala SPD spolu s SPO v krajských volbách 6,07 procenta hlasů a v 55členném zastupitelstvu obsadily pět křesel. Lídrem byl tehdy Petr Šmíd. V roce 2016 volby v Ústeckém kraji vyhrálo ANO. Získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset a do zastupitelstva se dostali ještě občanští demokraté se sedmi mandáty. Koalici uzavřeli komunisté se sociálními demokraty a s SPD-SPO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…