Jaroslav Hutka o sobě znovu dá vědět. A netěší se na to

09.08.2018 8:07

Písničkář Jaroslav Hutka a bývalý šéf Jazzové sekce Karel Srp. Tito dva muži proti sobě stanou před soudem, aby se ukázalo, zda muzikant nařkl Srpa ze spolupráce s StB oprávněně. O tom, že soud nařídil v kauze ústní jednání, píše server Lidovky.cz.

Jaroslav Hutka o sobě znovu dá vědět. A netěší se na to
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Jaroslav Hutka

O Srpovi a jeho spolupráci s StB se začalo hovořit poté, když loni prezident Miloš Zeman nominoval Srpa do Etické komise České republiky. Tehdy se v reakcích ozval právě i Hutka, jenž uvedl, že i on byl jednou z obětí Srpovy údajné spolupráce s StB. „Mám ve svém estébáckém spise od Karla Srpa na sebe čtyři udání. StB o mně neměla moc informací, on jim je pečlivě doplnil,“ řekl tehdy písničkář a Srp reagoval podáním žaloby. 

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

A celá kauza u soudu začne 19. října, kdy během prvního jednání dojde k přednesu žaloby, stanoviska žalovaného a začne dokazování listinnými důkazy. Srp jakoukoliv spojitost s StB opakovaně odmítá a soudní stání odmítl komentovat. 

„Místo, které jste mi chtěl v Lidovkách laskavě věnovat, prosím, poskytněte poslednímu textu Zpěváka Hutky,“ napsal Srp pro Lidovky.cz. Hutka v posledních dnech přišel s dvěma novými skladbami, jednou věnovanou zdravotnímu stavu prezidenta republiky, druhou, v níž se věnoval roku 1968. 

Hutka pak k soudnímu jednání uvedl, že se na ně netěší. „Vůbec nemám chuť se s panem Srpem potkávat, a to ani u soudu,“ sdělil Hutka s tím, že celý spor má podle něj velkou společenskou důležitost. „Jedná se o věci, které už čtyři desetiletí zůstávají divně otevřené a i po tak dlouhé době jsou politicky citlivé,“ uvedl.

Srp již přitom jednu soudní při vedl, a to s Ministerstvem vnitra. V roce 2000 se tak dočkal rozsudku, že jej StB evidovala jako agenta neoprávněně. V roce 2007 však byl zpřístupněn archiv StB a historik Miroslav Vodrážka uvedl, že Srp měl jako agent s krycím jménem Hudebník vypracovat 299 udání.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…