Jde vám jen o moc, inkvizitoři, píše lidovcům komunistka Vostrá

22.11.2013 10:45

Lidovci se podle místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslavy Vostré snaží získat moc do svých rukou. Dokazuje to podle ní postoj k revizi církevních restitucí a také požadavek zavázat koaliční poslance hlasovat pouze s vládními partnery. Rýsuje se tak prý praxe, kdy hlasovací „mašina“ v Poslanecké sněmovně prosazuje pouze vlastní návrhy. Napsala to v komentáři, který zaslala ParlamentnímListům.cz.

Jde vám jen o moc, inkvizitoři, píše lidovcům komunistka Vostrá
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Miloslava Vostrá ukazuje na pravděpodobnost, že poslanci vládní koalice by hlasovali pouze pro své návrhy a KSČM by pak neměla možnost prosadit žádný ze svých návrhů. „Tak jsme zase svědky toho, že se v tomto volebním období zřejmě bude opakovat praxe z minulých let. Praxe, kdy vznikne jedna celistvá hlasovací mašina, která v Poslanecké sněmovně prosazuje pouze vlastní návrhy,“ píše Vostrá s tím, že lidovci nyní v povolebních jednáních žádají po Sobotkově ČSSD, aby se zavázala v Poslanecké sněmovně nehlasovat s nikým jiným než s koaličními stranami, a to prý pod heslem: „S KSČM nikdy.“

Celé vyjádření ZDE

K tomu je podle Vostré třeba říct, že zaprvé takové zavázání poslanců jedné strany není jakkoliv platné, neboť každý poslanec má hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „Zadruhé tím říkají, že i když přijde jiná politická strana s dobrým a pro naše občany prospěšným návrhem zákona, tak je to zkrátka nezajímá. To opravdu politické kultuře a důvěře občanů v naší demokracii nepomáhá. Nezbývá, než položit otázku, kam zmizela starost o lidi, pane Bělobrádku,“ obrací se na předsedu lidovců, který tyto požadavky vznáší.

Nyní se ukáže, zda sociální demokraté mysleli své předvolební sliby vážně

Miloslava Vostrá ve svém komentáři připomíná, že takové chování v minulých letech sociální demokraté v Poslanecké sněmovně hlasitě kritizovali. „Jsem zvědavá, jak se k tomuto požadavku lidovců Bohuslav Sobotka postaví. KSČM je připravena předložit v Poslanecké sněmovně návrhy změn, které byly obsahem našeho volebního programu. K některým těmto návrhům se hlásila i sociální demokracie a bude to pro ni zatěžkávací zkouška, která ukáže, jak vážně své neustále proklamované sliby voličům na předvolebních tiskových konferencích myslí. Nebo na kolik jsou to pouhá slova do větru,“ míní Vostrá.

Vostrá ve svém komentáři připomíná předvolební sliby sociálních demokratů ohledně církevních restitucí, které jsou nyní problematickým bodem ve vyjednávání o koalici. KDU-ČSL totiž nechce na vyrovnání s církvemi nic měnit a otázku považuje za uzavřenou. „Připomenu znovu například jejich slib `po volbách rozhodně zrevidujeme církevní restituce`. Je až s podivem, jak se dnes strana KDU-ČSL s poměrně malým volebním výsledkem snaží uchopit moc do svých rukou, a to bez sebemenšího uzardění, co na to řeknou lidé, kteří jsou již v mnohých případech na hranici svých možností,“ ptá se v závěru Miloslava Vostrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…