Je to důstojné, ocenil Hamáček nabídku pěti ministerstev

21.04.2018 9:25

Předseda ČSSD Jan Hamáček se domnívá, že vláda s ANO je nejdůležitějším rozhodnutím sociální demokracie. Diskuse a vyjednávání bylo dlouhé, následně pak hlasování o tom, že ČSSD má pokračovat v jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem, skončilo těsně.

Je to důstojné, ocenil Hamáček nabídku pěti ministerstev
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

„Věc je pro sociální demokracii těžká. Je to nejdůležitější rozhodnutí ČSSD v její novodobé historii, takže tomu asi odpovídá i výsledek hlasování. Musím říci, že dění ve Sněmovně atmosféře nepřidalo, jen namátkou zmiňme volbu předsedy komise pro kontrolu GIBS. To je do jisté míry signál, že jednání nebudou jednoduchá,“ zmínil v rozhovoru pro deník Právo Hamáček.

Ten se domnívá, že v případě, že skutečně dojde k dohodě o vládní spolupráci, hnutí ANO si ujasní, kdo je jeho partnerem a bude se k sociální demokracii tak chovat. Připustil také, že strana chce jednat o tom, jak se postavit k SPD.

„Sociální demokracie zásadně odmítá jakoukoliv spolupráci s SPD. My jsme dokonce nikdy nehlasovali pro žádného kandidáta SPD,“ sdělil jasně Hamáček.

Nabídka pěti resortů, kterou nyní strana dostala od ANO, je podle Hamáčka důstojná. Personální věci, ani to, že by mohl být ministrem vnitra, však Hamáček nechce komentovat. „Ministerstvo vnitra jsme nechtěli. Sociální demokracie nebyla ta, která říkala, že chce od začátku ministerstvo vnitra. To, že jsme k tomu dospěli, to bylo dáno neústupností Andreje Babiše. My mu dávali několik alternativ, jak tu situaci vyřešit – buď vláda bez předsedů, nebo nějaké garance. Nic nebylo na stole,“ zmínil Hamáček, jak strana došla k tomu, že by měla dostat resort vnitra.

Závěrem pak Hamáček podotkl, že očekává, s čím přijde KSČM. „My jsme od ní ještě neslyšeli, jaké má priority,“ sdělil s očekáváním před dnešním sjezdem komunistické strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…