Je to možné? Klaus ml. má prý 7 procent. Demokratický blok, to raději nevidět

03.12.2019 12:56

Agentura SANEP uveřejnila listopadový průzkum preferencí voličů. Nadále platí, že politické scéně dominuje hnutí ANO v čele s předsedou vlády Andrejem Babišem. Skokanem měsíce je Trikolóra Václava Klause mladšího. Na hranici vyhazovu ze Sněmovny se ocitly TOP 09 a ČSSD.

Je to možné? Klaus ml. má prý 7 procent. Demokratický blok, to raději nevidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci se budou v úvodním kole zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Na schůzi promluvil prezident Miloš Zeman

Andrej Babiš se svým hnutím ANO se těší přízni 29,2 procent voličů. Vzhledem k tomu, že ve volbách v roce 2017 získal Babiš 29,5 procenta, dá se říct, že se i po dvou letech svého premiérování tzv. drží na svém. Jeho voliče nijak neovlivnily ani demonstrace Milionu chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře, ani akce pořádané u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

Na druhém místě se ocitla ODS, která podle průzkumu získala jen 10,8 procenta.

„Na druhém místě se s 10,8 % voličské podpory umístila Občanská demokratická strana, která však zažívá propad voličské přízně nejen díky odchodu Václava Klause ml. a založení jeho nového politického subjektu Trikolóra, ale také kvůli tématům a především způsobům, kterými se předseda strany ODS Petr Fiala snaží oslovit své voliče,“ uvedla agentura.

Na třetím místě se ocitli Piráti, kteří také prožívají svou slabou chvilku. Podle agentury za to může způsob práce primátora Zdeňka Hřiba a vnitrostranické spory, které se dostaly na veřejnost.

Pověstnou bramborovou medaili získal Tomio Okamura s hnutím Svoboda a přímá demokracie se 7,8 procenty hlasů.

A pátá už je Trikolóra Václava Klause mladšího se 7 procenty. „Největší nárůst volebních preferencí zaznamenala nově vzniklá strana založená Václavem Klausem ml. Trikolóra,“ poznamenala agentura.

Komunisté by tentokrát skončili šestí se ziskem 6,4 procenta hlasů. Lidovci by obdrželi 5,5 procenta a teprve za nimi se nalézají sociální demokraté se ziskem 5,2 procenta, tedy jen dvě desetiny nad hranicí, která znamená odchod ze Sněmovny.

Pod hranicí pěti procent se objevila TOP 09 se 4,5 procenty hlasů a hnutí STAN se 4 procenty.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…